Myndighetsmakt eller medborgarrätt
Dags att ändra kommunallagen, var titeln på ett av de första pressmeddelandena som kommit från den nyöppnade riksdagen. Det var Vänsterpartiets ledamot Ulla Andersson som förfasar sig över den svårförklarade utförsäljningen av hemtjänsten i Vantör, utanför Stockholm.
Ulla Andersson (V)Foto: Scanpix
Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.
gentemot individen härrör från en tid då allmogen hade att rätta sig efter överheten. Nu ser vårt samhälle lyckligtvis annorlunda ut. Men ibland glömmer vi att välfärdsinstitutionerna faktiskt finns där för vår skull. Vi har rätt att kräva kvalité också av myndigheter. När det gäller synen på myndighetsbeslut som kan handla om allt från verksamhetsförsäljningar till förskoleplatser eller hemtjänstens mat-
lådor bör vi vända på perspektiven. Institutionerna finns till för medborgarna och inte tvärt om. Kommunal myndighetsutövning handlar om att leverera till medborgarna vad de både har beställt och betalt.Det borde gå att nå bred konsensus om att vi vill öka medborgarinflytandet över kommunerna. Det är inte bara Vänsterpartiet som noterat medborgarnas svaga position. Kristdemokraterna har förslag om att lagstifta om kommunala kvalitetsgarantier. Om kommunen inte levererar service och välfärd på ett förväntat sätt ska det bli enklare att kräva kompensation. Det är kanske inte vad som skulle ha hjälpt i fallet med Vantör. Men det vore en viktig reform för att poängtera medborgarnas rätt i förhållande till kommunerna. Medicinen som behövs för att vi ska slippa höra om självsvåldiga kommuner är inte mer myndighetsmakt, utan tydligare medborgarrätt.