Stefan Löfven ägnade sin stund i rampljuset åt att lägga ut texten om skolan. Socialdemokraterna har hittat ett politiskt område där de har ett svagt övertag mot Alliansen. Regeringens skolparti Folkpartiet har fått se hur allmänhetens förtroende i skolfrågor skiftat till S. Men att satsa hårt på skolfrågan är ett riskabelt drag av S. Det är ingen hemlighet att skolorna sköts betydligt sämre i S-styrda kommuner än i borgerliga diton.
För att Löfven ska få chansen att bilda regering krävs mer än skolsatsningar. Till att börja med krävs ett regeringsalternativ som väljarna kan ställa mot Alliansen. Löfven har varit tyst i den frågan. Till och med i sitt tal, även om han öppnade för flera möjliga uppgörelser med C och FP redan nu.
Löfven har mest upprepat att han tycker att blockpolitiken är skadlig för Sverige. Sannolikt innebär det att han vill bilda regering med MP och kanske FP. Som läget är nu, med ett osäkert rödgrönt regeringsalternativ, finns risken, eller chansen beroende på hur man ser det, att S tappar stöd därför att högersossarna inser vad samregerande med V kommer att innebära.
Bättre då att hålla dörren öppen åt höger. Även om FP-ledaren Jan Björklund i sitt tal definitivt stängt dörren till andra alternativ än Alliansen. Men det finns en del av partiet som i slutänden bara är intresserade av att hålla FP inom en regering – oavsett vilken.
Sett ur det perspektivet är den tydliga inbrytning S nu gör på FP:s inmutade skolområde glädjande. S vill satsa runt tre miljarder kronor på skolan och få färre elever per lärare och mindre klasser. Dessutom vill man anställa tusen speciallärare för att snabbt kunna ge svaga elever stöd så att de inte halkar efter.
S har rätt i det att insatser ska sättas in tidigt. Man ska inte kunna ta sig igenom grundskolan utan att kunna läsa ordentligt. Därför är målsättningar som grundläggande läsförmåga i årskurs ett bra initiativ, även om det borde vara självklart.
I Almedalen har både FP, MP och nu också S kraftigt betonat skolan. Nu är det visserligen nära ett val, och omöjligt av den anledningen, men givet skolans grundläggande roll i samhället kanske den borde bli föremål för stora blocköverskridande uppgörelser, som ger långsiktiga spelregler, snarare än käbbel och snabba fixar. Så långt har S faktiskt haft rätt när de räckt ut handen för samtal om en bredare skolöverenskommelse.
S kommer att ge Alliansen en match om skolpolitiken men den vinner inga val. Löfven måste nog ägna sig betydligt mer åt frågan som nästan varje annan partiledare ställt direkt eller indirekt i sina tal: Hur ser ditt regeringsalternativ ut, Löfven?