Det råder inget tvivel om att Almedalsveckan till stor del kommer att handla om migrationsfrågor. Moderaternas arbetsgrupp ”Stärkt integration i ett öppet Sverige” presenterade under torsdagen sin slutrapport med en rad förslag till den egna partistyrelsen.
Bland förslagen märks skärpta krav på försörjning vid anhöriginvandring. Arbetsgruppen anser, med rätta, att det finns för många undantag som gör att försörjningskravet omfattar för få – endast en procent. I retoriken handlar skärpningen om att hitta tillbaka till arbetslinjen. Det är en välbehövlig luftning av den övergripande vision som den första regeringen Reinfeldt så starkt betonade.
Vidare föreslås ökade insatser för arbete genom lärlingsanställningar som ska omfatta även nyanlända. Förlängd provanställning från sex till tolv månader är ett annat förslag på temat. Språkutbildning betonas också som en väg in på arbetsmarknaden och i samhället, bland annat vill arbetsgruppen att kommunerna ska erbjuda yrkesinriktad SFI.
När det gäller SFI finns det anledning att gå längre. Givet de långa handläggningstiderna är asylboendena överfulla och det tar lång tid för många flyktingar att hitta sysselsättning. I stället för att bara vänta och vänta borde nyanlända så snart som möjligt erbjudas någon form av svenskundervisning.
Arbetsgruppen föreslår också besparingar. Genom att införa en ny boendeform, ett så kallat stödboende för ensamkommande flyktingbarn, räknar man med att spara omkring 1,2 miljarder kronor år 2017 och ytterligare 2,9 respektive 3,1 miljarder de nästkommande åren. Oavsett riktigheten i dessa prognoser är inriktningen på kostnadseffektiva lösningar för flyktingmottagandet helt riktig. Totalt föreslås besparingar om nio miljarder kronor.
Under pressträffen i förra veckan gav Elisabeth Svantesson (M) intrycket av att Moderaterna håller på att distansera sig från Alliansens migrationspolitiska uppgörelse med Miljöpartiet som slöts under förra mandatperioden. Partiets fokus nu är att utveckla sin egen politik.
Det är bra om M släpper ängsligheten och även vågar diskutera de problem migrationen för med sig. Exempelvis behövs bättre svar på bostadssituationen för de nyanlända än arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) konstaterande: kommuner med bostadsbrist ”får väl bygga”. En klen tröst när Boverket beräknar behovet av nya bostäder till över 30 000 per år, om de 80 000 personer per år som beräknas migrera till Sverige de nästkommande två åren, ska få tak över huvudet.
Naturligtvis kommer M att beskyllas för att ”fiska i grumliga vatten” och liknande. Det får partiet stå ut med. Moderaterna har mycket att vinna på att utveckla sin egen politik i migrationsfrågor. Demoskops valanalys visade tydligt att många moderater var missnöjda med sitt parti och röstade på SD mer eller mindre i protest.
Det återstår att se hur mycket allvar M menar med sin migrationspolitiska ansats. Årets Almedalsvecka kommer att utvisa om tiden är mogen för en bred och seriös debatt om de problem och möjligheter migrationen för med sig.