Svenska statsvetare har i regel avfärdat idén om två valdagar med att folket dels inte skulle orka engagera sig oftare än de redan gör och dels att de inte skulle engagera sig i frågorna utan bara proteströsta mot den sittande regeringen.
Inget av de båda argumenten har särskilt god bärkraft. Att folket inte skulle orka rösta om gemensamma angelägenheter oftare än vad fjärde år låter långsökt. Har inte de senaste veckornas debatt om äldreomsorgen visat vilken mobiliseringskraft det ligger i kommunala frågor?
Att lokala val skulle användas som protest mot regeringen är kanske möjligt. Men varför skulle det vara ett argument mot att ha skilda valdagar? Folkets rätt att i lugn och ro välja politiker ska väl inte falla platt därför att det råkar missgynna en sittande regering?
Det finns inga riktigt bra argument för att behålla alla valen på en och samma dag. Så varför har vi bara en valdag i Sverige? Är det inte vi som skall vara så bra på demokrati och lokalstyre?
Skälet till att tre val hålls på samma dag är att det var ett krav från Socialdemokraterna inför 1974 års grundlag. Socialdemokratin var den dominerande statsideologin med en betryggande del av folket bakom i sig i rikspolitiska frågor. Akilleshälen var kommunalpolitiken. Tage Erlander visste att ett fokus på kommunala frågor, där maktcentralisering och stora samhällsplaner sällan uppskattas, skulle minska partiets makt ute i landet. En ny grundlag borde därför enligt Erlander värna vad han kallade "det kommunala sambandet". Det vill säga att de socialdemokratiska väljarna röstade rikspolitiskt även i de lokala valen.
Ett av skälen till att kommunpolitik har så låg status och att misskötsel kan pågå i skymundan är att Tage Erlander på 1960-talet just ville att den lokala demokratin skulle skymmas av rikspolitiken. Men Socialdemokraterna är inte längre det statsbärande partiet. Och Tage Erlanders låga förtroende för sina väljare känns minst sagt otidsenligt. Det är dags att ändra reglerna så att val till kommuner och landsting hålls på en annan dag än riksdagsvalet. Då skulle de viktiga omsorgsfrågorna få den uppmärksamhet och det engagemang de förtjänar. Medborgarnas medvetenhet om hur lokalpolitikerna organiserar skolan och äldrevården skulle öka. Därmed skulle förmodligen skandaler av den typ vi har sett de senaste veckorna bli mer ovanliga.
Skilda valdagar skulle kunna ge demokratin än energikick. Det är viktigt att medborgarnas engagemang i de frågor som berör dem mest tas till vara.