Mer än vanligt vatten

Sverige har fyra fredade nationalälvar. En av dem, Piteälven, hotas nu av utbyggnad.

Västervik2011-09-17 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Att det kan ske trots fredningen beror på ett undantag. Nationalälvarna kan få byggas ut som led i lokala utvecklingsprojekt. Det vill nu ett lokalt företag göra. Tanken är att vattnet skall ledas bort från Piteälven och Sverige och till ett kraftverk i Norge.

För att det skall bli av måste projektet först godkännas av norska riksdagen, Stortinget, och därefter Sveriges riksdag. Man kan bara hoppas att det åtminstone i det sista organet stöter på patrull och stoppas. Tyvärr är det långt ifrån säkert. Den saken lär ytterst bero på hur Moderaterna, det ledande borgerliga och största regeringspartiet ställer sig.

De nya Moderaterna har på detta område, den nya miljöprofilen till trots, mycket att lära av de gamla Moderaterna. En gång i tiden var många av partiets företrädare tongivande i kampen för att rädda älvarna undan utbyggnad och bevara de unika naturmiljöer som de outbyggda älvarna utgör. Pådrivande älvutbyggare var då Socialdemokraterna som tillsammans med näringslivsföreträdare satte behoven av billig energi till industrin före andra hänsyn.

Tiderna har förändrats och när Moderaterna blivit mer lika Socialdemokraterna verkar partiet tyvärr tagit betongbyggena till sig. Det såg man för ett år sedan när man i brinnande valrörelse utan närmare diskussion accepterade utbyggnad av flera mindre vattendrag. Nu hotas bland annat Arjeplogströmmarna av ett kraftverk som kommer förstöra en lokalt värdefull miljö, med bland annat unika öringbestånd.

Sverige är ett industrialiserat land med stort behov av energi. Det välstånd vi tar för givet är till stor del skapat med vattenkraftens hjälp, den drev järnverk, kvarnar och gruvor. Det vill vi ha kvar, att låta de kraftverk som finns bestå är därför en självklarhet.

Däremot är situationen med de orörda vattnen - älvar, åar och biflöden - en annan. Där behöver naturhänsynen tas på större allvar. Många miljöer är av världsklass och oersättliga.

Andra källor finns. Såväl kärnkraft, som vind- och andra förnyelsebara alternativ. Likväl som större fokus på energispar- och energiåtervinningsåtgärder. Särskilt kärnkraften har en stor potential för energiförsörjning under lång tid framåt. Finland har valt att bygga nya kärnkraftverk. Där kan naturen skyddas samtidigt som man får en ren och miljövänlig energi.

Rätt svar på frågan hur landets energiproblem skall hanteras är inte att förstöra fler vattendrag. Priset, miljöförstöringen som följer med på köpet, med utrotade fiskbestånd, torrlagda igenväxande älvfåror och ändrad balans i naturen, är för högt. Även ett vidsträckt land som Sverige har ändliga naturresurser.

Regeringen borde genast lagstiftningsvägen täppa till kryphålet som ger lokala företag möjlighet att kan hota landets skyddade nationalälvar. Då faller det svensk-norska försöket att bygga ut Piteälven och andra liknande framtida tilltag.

Läs mer om