Matverk ger magvärk

Nyligen gick var och varannan smålänning till storms efter att Livsmedelsverket föreslagit ett förbud mot opastöriserad mjölk. I praktiken skulle det innebära slutet för den hemgjorda ostkakan, eftersom verket tolkat ett EU-direktiv väl hårt och laglydigt. Knappt hade smålänningarnas överhettade sinnen svalkats innan verket slog till igen, denna gång för att angripa svenskarnas konsumtion av kött- och mejeriprodukter – särskilt den för så många älskade osten.

Västervik2013-11-21 00:01
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Vad menas med detta, tänker säkert den frälste köttätaren eller ostkonnässören. Kött- och mejeriprodukter har trots allt varit den hälsokost som legat i ropet de senaste åren, vilket helt konkurrerat ut tallriksmodellens hyllande av kolhydrater och Socialstyrelsens mässande om sju skivor bröd om dagen. Likväl är kött en sann miljöbov som tillsammans med mejeriprodukter är flera gånger mer klimatpåfrestande än exempelvis spannmål och utgör en fjärdedel av svenskarnas samlade klimatpåverkan. Därför vill verket att svenskarna äter mer vegetariskt och väljer miljömärkt framför annat, vilket i teorin skulle kunna halvera utsläppen av växthusgaser.

Må så vara att vete kräver mindre av jorden än en biff, men varför Livsmedelsverket ska ge sig in i klimatdebatten är oklart. Tanken på att minskat köttätande i vår glesbefolkade avkrok skulle vara räddningen för världens klimatproblem, är på det hela taget en ganska befängd sådan. Dessutom blir rekommendationen ett krokben för landets redan hårt ansatta bönder som kämpar för sina verksamheters överlevnad, tyngda av världens hårdaste jordbrukslagar.

Även om det är problematiskt med statlig opinionsbildning av det här slaget, är det en förhållandevis oförarglig sak att ibland gnälla på svenskarnas matvanor för folkhälsans skull, om man prompt ska ha ett livsmedelsverk. Att sprida klimatpropaganda är dock helt obegripligt. Inte minst eftersom Sverige redan är en av de främsta i klassen och det är svårt att se vad den här sortens rekommendationer har för syfte, annat än att tillfredsställa det dåliga samvete som ständigt plågar vårt lilla land.

Om statliga myndigheter nu känner det angeläget att opinionsbilda för klimatet, torde det finnas mer betydande problem att lyfta. Inte minst den globala expansionen av kolkraft som förtjänstfullt uppmärksammades av Smålands-Postens ledarredaktion (20/11). Att istället vända uppmärksamheten mot människors vardag för att det framkallar höjda ögonbryn snarare än några världsomvälvande effekter, är ett tvivelaktigt sätt för myndigheter att bedriva opinion. Klimatproblematiken är global, ska lösas därefter och med det konstaterat är svenskarnas förkärlek för ost och kött närmast att beskriva som en droppe i havet.

Därför bör matverkets jakt på bönderna och svenskarnas förhållandevis harmlösa matvanor, inte ge något annat än magvärk.