Makten över vädret

Frustrationen inför sommarvädret med kraftiga skyfall, översvämningar och regnrekord är förståelig men frågan är om det är konstruktivt att göra partipolitik av det.

Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX

Västervik2012-07-19 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Regnet öste ned över den traditionella Hasselörodden i Västervik igår men det var ändå glada miner och bred uppslutning när roddarna i tidstypiska kläder från tidigt 1900-talet anlände i sina ekor. Kanske berodde det glada humöret på att många påminns om att det även regnade på den tiden. Skillnaden är att vi idag med modern teknik, avancerade mätinstrument och hög utbildningsnivå ändå vägrar att inse det uppenbara: vi kan inte långsiktigt förutsäga, kontrollera eller råda över vädrets makter. Därför bör vi också vara försiktiga med att göra partipolitik av en för många extremt svår situation. Dessutom ligger hanteringen på kommun- och myndighetsnivå som sällan präglas av stora ideologiska motsättningar.

Sannolikt finns det mitt i allt elände nyttiga erfarenheter och viktiga lärdomar att ta till sig för myndigheter och kommuner efter sommarens översvämningar. Beredskapsarbetet och samarbetet skulle kunna bli ännu bättre. Att självkritiskt granska egna insatser och lära sig från goda exempel är rentav nödvändigt. Bättre system som kan för-vana invånare i riskzoner kan förhoppningsvis komma på plats. När läget stabiliserats och när det finns tid för eftertanke kan samhällsberedskapen och infrastrukturen utvärderas i landets kommuner. Samtidigt är situationen just unik och extrem. I Lönneberga föll på bara några timmar lika mycket regn som under två normala månader. I Dalarna, Närke och södra Norrland uppmättes nederbörd på över 100 millimeter. Det är inte heller första gången. Enligt meteorologerna på SMHI har skyfallstrenden varierat över tiden och på 1930-talet fanns även då en tydlig ökning.

Att skyfall är oförutsägbara och att vi inte råder över vädrets makter hindrar emellertid inte somliga att försöka plocka partipolitiska poänger. Miljöpartiet gör ett utspel mot regeringen och föreslår en klimatanpassningsmiljard. I Stockholm hotar moderaterna med att huvudstaden kan svämmas över om inte det egna projektet nya slussen byggs. Oberoende socialdemokratiska Aftonbladets ledarsida håller Fredrik Reinfeldt ansvarig för världens klimatpolitik och därmed skyfallet. Det går att göra politik av det mesta - även något så oförutsägbart som vädret. Frågan är bara om väljarna uppfattar det som konstruktivt eller särskilt seriöst. Under tiden blir hus- och markägare vars liv omkullkastats med förstörda hem och förlorad egendom brickor i ett partipolitiskt spel. Det kan vara sommarens lågvattenmärke.

Läs mer om