Ludvig Svensson och Fredrik Reinfeldt

"Går det bra för Ludvig Svensson så går det bra för Sverige". Det sa Olof Palme när han besökte textilföretaget Ludvig Svensson AB 1982. Ibland anklagades Olof Palme för att ha varit luftlandsatt när det gällde ekonomi. Men i de berömda orden hade han rätt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vid riksmötets öppnande igår.Foto: Scanpix

Statsminister Fredrik Reinfeldt vid riksmötets öppnande igår.Foto: Scanpix

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Västervik2012-09-19 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Ludvig Svenssons AB i Kinna är på många sett representativt för svensk industri. Det är ett familjeföretag som funnits i mer än 120 år. I dag omsätter det närmare en halv miljard och har 350 anställda. Företaget är kunskapsintensivt och har sedan grundandet hela tiden legat i världsklass när det gäller textilproduktion. Fokus har alltid varit internationellt, 80 procent av beställningarna går till utlandet. Företagets möjlighet att göra vinst är beroende av ekonomiskt välstånd och efterfrågan utanför Sverige. Förra veckan tvingades Ludwig Svensson permittera 25 anställda. Det var följden av en minskad efterfrågan i Europa och världen. Vad som händer i Kina påverkar vad som händer i Kinna.

Den här veckan har nya varningssignaler kommit, nu från råvarubranschen. SSAB och LKAB är visserligen mycket annorlunda företag än Ludvig Svensson. Men den gemensamma nämnaren är beroendet av export. Oavsett storlek och bransch är svenska företag i hög grad beroende av omvärlden. När den präglas av frihetliga idéer och framåtskridande går det bra för Sverige. När kriser skapar misstänksamhet och bristande framtidstro då drabbas vi snart. Så var det på 30-talet och så är det i dag.

När nu ett politiskt år drar igång kan det vara värt att hålla Sveriges situation i tanken. För oss medborgare är Ludvig Svensson minst lika viktig som Fredrik Reinfeldt. Det är företagen som hämtar hem pengarna som blir vår välfärd. Värdet som det allmänna kan tillföra oss medborgare bestäms av förhållanden som våra folkvalda inte rår över.

Politiker kan aldrig skapa välstånd. Men de kan dock skapa bättre eller sämre förutsättningar. Den här hösten ser mörk ut när det gäller internationell efterfrågan på svenska varor. Men en tröst i sammanhanget är att regeringen att verkligen anstränger sig för att göra företagens villkor så drägliga som möjligt. Ett sådant tecken är att bolagsskatten kommer att sänkas ned till en snittnivå för EU-länder.

Ett annat tecken är att Sverige stiger i rankingen över företagsvänliga länder. Näringslivets tankesmedja Timbro rapporterade samma dag som riksmötet öppnade att Sverige på ett år gått från 39 till 30 plats i indexet Economic Freedom of the World.

Det är goda nyheter. För det räcker inte med att som Olof Palme veta att det finns ett samband mellan företagande och välstånd. Man måste också förstå hur det sambandet kan påverkas och användas. Industrin är loken som drar välfärdsvagnarna. Med en politik som gör det möjligt för företagen att snabbt komma tillbaka och göra vinst säkras resurser också för framtidens välfärd.

Läs mer om