Leve de döda

Varje land har en armé, sin egen eller någon annans – lär Mao Zedong en gång ha sagt. Kanske är det lite liknande med politiska partier. De har en ideologi, sin egen eller någon annans.

Boktrave med ideologiskt innehåll.Foto: Sara Winsnes

Boktrave med ideologiskt innehåll.Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2012-02-03 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

En som varnade för politiker som väljer bort filosofer var nationalekonomen Maynard Keynes. Han menade att just de politiker som menade sig stå helt fria från filosofiska funderingar, i själva verket var slavar under sådana. Den politiska världen vrids runt av idéer, och att tro att någon skulle kunna stå fri från filosofiskt inflytande vore enligt Keynes dårskap. Tvärtom är den politiker som studerat många olika ideologer den som verkligen kan vara pragmatisk. Först med breda kunskaper om politiskt tänkande går det att manövrera fram till den politik som är bäst i en given situation.

Med Keynes resonemang som bakgrund är ett utspel från ledande krafter inom de nya Moderaternas ungdomsförbund oroväckande. Ungdomsförbundet säger sig vilja ägna "färre grubblerier över vad döda gamla överklassgubbar från andra århundraden tyckte och tänkte - oavsett om de var poeter, filosofer eller författare".

Utfästelsen skulle kunna viftas bort som något någon yngling sagt för att väcka uppmärksamhet. Men tyvärr är det nog inte hela sanningen. Det syns som om det faktiskt vuxit fram en dominant falang inom Moderata ungdomsförbundet som på allvar tycker att blivande politiker inte ska studera det förflutna.

Alla som vill se en god utveckling av Moderata Samlingspartiet borde oroa sig. Att Moderaterna i dag kan vara den drivande kraften i svensk politik beror till stor del på att man har en generation politiker som i sin ungdom var starkt ideologiskt engagerade.

Anders Borg och Carl Bildt - bägge kända som synnerligen ideologiska ungdomspolitiker - hamnar till exempel intuitivt politiskt rätt när det blåser. De läste Milton Friedman och Friedrich Hayek medan lejonparten av svenska politiker fortfarande trodde att framtiden tillhörde statligt ägda mega-företag.

Även Reinfeldts pragmatiska linje är i sig resultatet av filosofers tankar. Idén om ett icke-ideologiskt, samhällsförvaltande politiskt initiativ växte fram under 1900-talets andra hälft och förknippas med filosofer som Karl Popper och Michael Oakesshott. De nya Moderaternas politik är således inte resultatet av att man kastat bort filosofin. Den är tvärtom en produkt av nu döda män som reagerade mot 1900-talets kollektivistiska utopier.

Om Moderata ungdomsförbundet kapar förtöjningen till det förflutna och till den filosofiska diskussionen kommer de få svårt att förstå både sitt sammanhang och sig själva. Då återstår endast att dela ut ballonger och se glad ut. Det verkar dessvärre vara vad ungmoderaterna specialiserar sig på just nu.

Läs mer om