Las tur att åka ut

"Hellre äter jag själv än ser mina barn svälta" är ett uttryck som passar in i samband med Las. Medelålders män sitter säkert medan många kvinnor, unga och invandrare åker först. Det är förmodligen ingen "trygghet" som någon vill eftersträva.

För en flexiblare arbetsmarknad.Foto: Scanpix

För en flexiblare arbetsmarknad.Foto: Scanpix

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Västervik2011-10-19 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Sist in, först ut - är huvudregeln när lagen om anställningsskydd får bestämma. Och det gör den också ganska ostört, eftersom det är en fråga som politiker inte gärna pratar om. För fortsatt utveckling till en mer fungerande arbetsmarknad kan det dock vara dags att ifrågasätta Las.

Elva av de fjorton som fick lämna vid uppsägning var kvinnor, skriver Svenskt Näringsliv på Svenska Dagbladets Brännpunkt (18/10). Avdelningschefen på Arbetsmarknad & Förhandlingsservice, Carina Lindfelt, hävdar att Las turordningsregler därigenom hindrar företagens jämställdhetsarbete.

Det ligger mycket i det Lindfelt skriver. Las fungerar i nuläget som ett tryggande för medelålders män, medan exempelvis kvinnor slussas in för att jämställa arbetsplatsen - och sedan får vara först att åka ut. Lagen motarbetar direkt kompetens och placerar folk i fack efter anställningstid, snarare än att ordna rätt person till rätt plats. Både personal och företag skulle få ut mer av anställningen.

Regeringen borde sträva efter långsiktighet. I nuläget tycks rädslan att förlora väljare ha tagit överhanden. Det passiva tillståndet är inte hälsosamt för svensk arbetsmarknad.

Las skapar negativa förväntningar i och med att den drabbar människor som redan har svårt att få en stadig grund på arbetsmarknaden. Till största delen ungdomar, kvinnor och personer med utländsk bakgrund anställs av företagen för att möta upp en efterfrågad bild. Men i stället blir det en björntjänst, och Las tvingar ut den anställde om och när företaget drabbas av lågkonjunktur.

Den tendensen behöver brytas upp så att utvecklingen i nästa dag gryr. Det behöver vara i en verklighet där rätt folk hamnar på rätt plats och vissa grupper inte per automatik slussas ut i en tillvaro där fotfästet i tillvaron ständigt riskerar att förloras.

I samband med Svenskt Näringslivs debattartikel presenteras även deras skrift "Två steg fram - ett steg tillbaka". Det är en kartläggning om hur uppsägningar inom verkstadsindustrin föll ut efter finanskrisen avseende kön. Resultaten säger detsamma. Turordningsregler begränsar och reglerna står i konflikt med målsättningen om ökad jämställdhet på svensk arbetsmarknad.

Men om regeringen vill värna sina väljare och samtidigt en god utveckling för landet, bör man medvetandegöra att Las gör de flesta en björntjänst. Det är ett långsiktigt arbete och därför är det dags att börja småskaligt med debatt redan nu. Tiden kan ha kommit för Las att åka ut.

Läs mer om