Kyrkovalet är fortfarande viktigt

Kyrkovalet hägrar. Söndagen den 15 september är det dags att gå till valurnorna. Sedan den andra september, är det dessutom möjligt att förtidsrösta på pastors- och församlingsexpeditioner. Det finns många anledningar att ta valet på allvar och inte stanna hemma på sofflocket. En avlagd röst tar en inte till himmelen, men det är ett bra sätt att påverka ett av våra samhällsfundament i rätt riktning.

Västervik2013-09-09 00:01
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Inte minst kan vi skatta oss lyckliga att vi har en demokratisk kyrka som alla medlemmar kan vara med och påverka. De flesta av oss är också fortfarande medlemmar. Vid senaste årsskiftet hade Svenska kyrkan ungefär 6,5 miljoner medlemmar. Förra året gjordes över 16 miljoner gudstjänstbesök, över 57 000 dop genomfördes och det fanns över 2 000 barnkörer.

Svenska kyrkan är fortfarande en förenande faktor i vårt samhälle. Dessa blir allt färre och det finns ett stort värde i att försvara dem som finns kvar. Oavsett om man besöker gudstjänsten varje söndag eller kanske bara till jul är kyrkan något vi har gemensamt och det gör den betydelsefull för alla.

För att stärka kyrkan och den positiva roll den spelar bör möjligheten att rösta i kyrkovalet utnyttjas. Ett starkare engagemang gör i sig kyrkan mer livskraftig. Men det är också en chans att avpolitisera kyrkan ytterligare.

Kyrkan bör inte styras av politiska värderingar utan av kyrkliga, kristna värderingar. Ändå har de politiska partierna en lång vana av att organisera sig i kyrkan. Det gäller alla partier, från Vänstern till Sverigedemokraterna. De sistnämnda satsar i vanlig ordning stort på kyrkovalet. Partiledaren Jimmie Åkesson sade i sitt sommartal att man nu ska ”rycka fädernas kyrka ur samhällsupplösarnas händer”. Ett stort SD-intåg i kyrkan är dock inget att glädja sig över. Öknen och ödemarken kommer inte glädja sig, och hedmarken kommer varken att fröjdas eller blomstra som en lilja.

Åkessons folkhemspopulism må låta lockande för somliga, men den vägen han förespråkar leder inte till frälsning. Där kyrkan bör befrias från politiken, leder SD den i stället i motsatt riktning. Där de politiska ideologierna bör rensas ut tillför SD ytterligare en, och en sällsynt aggressiv sådan därtill. Det enda intresse Sverigedemokraterna har av Svenska kyrkan är att använda den som ett politiskt vapen, att svinga den likt ett svärd. Ett agerande som inte har någon som helst anknytning till det kristna arv som kyrkan förvaltar.

Även detta är en god anledning till att gå och rösta. På Svenska kyrkans webbsida (svenskakyrkan.se) kan man enkelt få information om vilka nomineringsgrupper och kandidater som ställer upp i ens församling.

Att rösta i kyrkovalet, oavsett om man gör det på valdagen den 15 september eller i förtid, är att ta ansvar för att kyrkan får vara en andlig och opolitisk plats där alla är välkomna; att kyrkan får fortsätta vara en bärande del av vårt samhälle, något som förenar i tider då vi har allt färre verkligt gemensamma nämnare.

Läs mer om