Vi lär aldrig fullt ut få veta vad som verkligen hände i Jerusalem för knappt 2 000 år sedan. Men en sak är säker. Vad det än var som skedde fick det med tiden stora effekter för mänskligheten.
Religionen som byggdes upp kring apostlarnas redogörelser blev grunden i en ny civilisation. Och i den civilisationen har det skapats samhällen som inte liknar några tidigare.
Det är i kristna länder som idéer om människovärde, demokrati och välfärd har fått fotfäste.
Som levande i den postmoderna tidsåldern vet vi att vi inte får säga att kristendomen är bättre än någon annan kultur. Men vi kan fortfarande mäta skillnader om vi utgår ifrån något speciellt värde.
Om vi till exempel använder Förenta nationernas statistik för jämställdhet, eller för mänskliga rättigheter, finner vi att den kristna världen sticker ut. Kvinnors rättigheter är starkare i de kristna länderna än annorstädes. Likadant ser det ut med mänskliga rättigheter och med ekonomisk jämlikhet.
Kartan ser likadan ut om vi tittar på Transparency Internationals rankning av länders frihet från korruption. Högst upp kommer de protestantiska länderna, därefter de katolska, och de ortodoxa.
Titta gärna själva. Jämförelserna mellan länder finns enkelt att tillgå på internet.
Det enda fallet där ett icke kristet land kommer upp och utmanar är Japan. Men det är å andra sidan en stat som av historiska skäl präglats starkt av inflytande från kristna länder.
Innebär det här att man som kristen ska känna sig bättre än människor från andra religioner? Självklart inte. Vi har ju bara haft turen att födas i ett samhälle som under lång tid präglats av kristna institutioner. Dessutom finns det filosofer som hävdar att kristendomens storhet ligger i att den till skillnad från andra religioner lär ut vikten av att hela tiden ifrågasätta sina egna övertygelser.
Alla vill inte tro på att Jesus var Guds son och att han uppstod. Men alla som tror på demokrati, jämställdhet och människors lika värde bör vara medvetna om att detta är idéer som sprungit ur de kristna traditionerna.
Inte minst bevisas detta om man tittar på hur flyktingsströmmarna i dagens värld går. Människor lämnar till exempel den muslimska världen och flyr till den kristna. Även människor som inte ser sig som kristna är ofta beredda att riskera livet för att få leva i den trygghet och frihet som kristna samhällen erbjuder.
Vi som lever här tar det kristna arvet för givet. Men kanske borde vi vara mer aktsamma om det. Det finns ju exempel på samhällen som velat avskaffa de kristna traditionerna och i stället dyrka förnuftet eller naturen. Det har gått utomordentligt dåligt. Frankrike under Robespierre, Tyskland under Hitler och Ryssland under Stalin är några exempel.
Det finns goda skäl att vara tacksam för de kristna idéerna, även om man tvivlar på den gudomliga biten.