Kommunveto stör minister

Nationens intressen väger ibland så pass tungt att det kommunala självstyret måste ge vika. Det är resonemanget bakom miljöminister Anders Carlgrens senaste utspel. Mer precist menar han att utbyggnaden av vindkraften är så viktig att den kommunala vetorätten bör tas bort.

Byggnation av vindkraft är en fråga som det är synnerligen lämpligt att kommunerna själva får avgöra.Foto: Scanpix

Byggnation av vindkraft är en fråga som det är synnerligen lämpligt att kommunerna själva får avgöra.Foto: Scanpix

Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Västervik2011-02-07 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Det finns mycket att säga om kommunalt självstyre. Alla frågor är inte lämpliga att avgöras på kommunal nivå. Många frågor är det däremot synnerligen lämpligt att låta kommunerna sköta. Byggnation av vindkraft i kommunen är en sådan fråga.

Vindkraft är ett mycket praktiskt exempel på hur lokal politik kan fungera. Tack vare en bestämmelse i miljöbalken är det möjligt för en kommun att säga nej till företag som vill bygga vindkraftverk. Det finns naturligtvis alla möjligheter i världen att missbruka ett sådant verktyg. Där kliver dock det politiska ansvaret in.

Om invånarna i en kommun vill ha vindkraftverk men kommunledningen trots detta envist säger nej, är det ett bra tillfälle att bedriva opposition. Detsamma gäller för scenariot att kommunerna kräver pengar för tillstånden. Den svenska demokratin är trots allt tillräckligt stabil för att vi utan vidare kan förutsätta ett nästa kommunval. Uppstår det en konflikt med väljarna löses det medelst demokratiska processer. Är konflikten i stället med Sveriges lagar sköts det av rättsväsendet.

Mekanismer finns alltså för att lösa sådana här problem. Förmodligen är Carlgrens dilemma snarare att vi inte vill ha vindkraftverk överallt där företagen vill ha dem. Hittills har det nämligen varit ont om folkstormar för ökat vindkraftsbyggande, även på kommunal nivå. Kommer det en sådan lär de kommunala politikerna lyssna.

Beslut mår bäst av att fattas så nära de som påverkas av besluten som möjligt. Det är en sund princip och en måttstock på liberal politik. Centerpartiet har blivit den svenska borgerlighetens tydligaste liberala parti. De borde försöka förmedla sina profilfrågor bättre samt driva den politiken mer konsekvent, även om den inte stämmer överens med allianskollegornas. Istället väljer de att göra avsteg från den liberala linjen för att nå snabba resultat.

Maud Olofsson gjorde nyligen ett utspel om att reglera elbolagens tillsvidarepriser. Hon har tidigare setts som en företagens förkämpe och det är sannolikt ett försök att nyansera den bilden. På samma sätt är veto-utspelet en möjlighet att göra miljöministern något mer tillgänglig för företagen. Det har tidigare varit svårt, utom för spillrorna av den rödgröna oppositionen, att anklaga miljöministern för att gå företagen till mötes.

Den här omläggningen av politiken är onödig och ogenomtänkt, inte minst som det är tre och ett halvt år kvar till nästa val

Läs mer om