Idéer och kompetens viktigast

Somliga verkar helst vilja bortse ifrån vår historia och från vilka värderingar som präglat familjeliv och samhällsliv under decennier och århundraden före oss. Oavsett hur vi önskar att framtiden ska se ut är en blick över axeln mot det förgångna en nödvändighet.

Västervik2010-06-24 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.
Vi måste hela tiden förhålla oss till det som varit och varför det varit så, för att kunna förklara varför vårt samhälle ser ut som det gör i dag. Att blint stirra på statistik som talar om att de beslutande församlingarna inte består av hälften män och häften kvinnor är historielöst. Däremot måste vi rannsaka dagens partiföreträdare och granska vad som görs för att riva hinder som finns så att kvinnor och män ska kunna verka i samhällslivet på lika villkor i dag och framöver. Viktigt att komma ihåg är dock att de avsedda resultaten av förändringar som genomförts och genomförs tar tid. Sådant är lätt att glömma i vårt
tidevarv där ett par musklick på datorn kan göra att matkassen levereras utanför dörren samma eftermiddag. Det har i media debatterats om kampanjer mot några av de kvinnliga partiledarna. Nu sägs det vara "krossa Maria" som gäller och snart kanske "mosa Maud" är att vänta. Manliga partiföreträdare kritiseras i pressen de också - Göran Hägglund till exempel. Kulturradikalerna har gjort vad de kunnat för att krossa honom. Men om det talas det inte särskilt mycket. De som upprörs över att Maria Wetterstrand äntligen har börjat utsättas för kritik gör bäst i att hålla upp med hyttandet med genusnäven. Partiledar- och språkrörsposterna är förenade med en viss mediaexponering, personerna gör anspråk på makten och ska därför utsättas för kritik. Det är inget nytt. På Dagens Nyheters debattsida skrev administratören Ingela Andersson i går ett inlägg med rubriken "Det är dags att rösta fram en kvinnlig statsminister". Hon resonerar kring det faktum att Sverige inte haft någon kvinnlig statsminister. Lite raljerande kan innehållet sägas bestå i att hon beklagar att detta jämställdhetens forlovade land inte kunnat samla sig, och slutas samman i frambärandet av en modern moder Svea som statsminister. Regeringschefen är inget direktvalt ämbete, de som kan utses till statsminister finns inom en mycket snäv krets av människor. De är framvalda av partier som helt oberoende av varandra utser sina representanter. I dag är tre av åtta partiföreträdare i riksdagen kvinnor. Medborgarna röstar mestadels på den person de anser vara mest lämplig att företräda dem. Könets betydelse kanske spelar en viss roll för somliga, för andra inte alls. Och hur välvilliga partiernas egna varvade listor än är eller kraven på kvotering än verkar vara, är det väljaren som i sista hand har makten att avgöra genom personkryssen. Gärna en kvinnlig statsminister, men det avgörande måste vara vilken politik personen tänker föra. Med de två statsministerkandidaterna som finns i dag är det ingen tvekan om att den kvinnliga står med sämst lösningar på våra problem och framtidens utmaningar. Men det beror inte på att hon är kvinna. Det beror på att hon är socialdemokrat.