När många skyller det stökiga läget i svensk politik på den oklara parlamentariska situationen ska vi komma ihåg att Sverige har haft minoritetsregeringar ända sedan enkammarriksdagens införande 1971, förutom några få undantag. Så även den här mandatperioden. Allting handlar till syvende og sidst om ett gemensamt ansvarstagande för Sveriges långsiktiga trovärdighet. Sanningen är att på 90-talet ansåg Socialdemokraterna detta vara så viktigt, för landets bästa, att regelverket i riksdagen utformades för att underlätta för en minoritetsregering.
På 2010-talet gör socialdemokrater allt i sin makt för att kringgå det. Allt för att sätta käppar i hjulet för regeringen utan att över huvud taget presentera ett eget samlat alternativ. Vilka är då argumenten som anförs mot en ekonomisk politik som måste vara så orättvis, felaktig och dålig att socialdemokraterna hellre riskerar nyval?
När Håkan Juholt intervjuades i P1 Morgon var hans besked att jobbskatteavdrag är för tråkigt: "Den här slentrianmässiga skattesänkarpolitiken är som Hollywoodfilmer. Hajen 1 kommer alla ihåg och tyckte var ganska spännande men vem minns Hajen 5? Det var ett dåligt manus, fantasilöst som bara rullar på". Eftersom Hajen 5 aldrig är gjord är det sannolikt fler arbetande svenskar, med 1 500 kronor mer i plånboken varje månad, som minns varför jobbskatteavdrag är viktigt. En av huvudpoängerna med ett borgerligt Sverige är att det är medborgarna som ska vara fantasifulla med sina egna surt förvärvade kronor, inte politikerna.
Sverige har nu en av Europas starkaste ekonomier. I stället för att likt Grekland och Storbritannien gräla om var det ska ske störst nedskärningar har vi privilegiet att debattera reformer. Det oklara läget i riksdagen ställer höga krav både på en ansvarstagande regering och en opposition som ser värdet av långsiktighet för landets bästa. Då måste fler tala med varandra. Förhoppningsvis tar Socialdemokraterna sitt förnuft till fånga. Under tiden väntar vi spänt på nya säsongen av populära TV-serien Mad Men. Den femte i ordningen.