Hugosson, landsbygden och den fria pressen
Ett landsbygdsparti i opinionsmässig kris som eventuellt måste stå ansvarigt för nedläggning av by-skolor - som av en del betraktas som kittet i småorterna. Då sätts taktiskt nog beslutsdatumet till efter valet.
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.
redan är förhållandevis litet. Den lilla byskolan minner inte sällan om en svunnen tid då landsbygden var befolkad av
betydligt fler människor än i dag. Skolan, kyrkan, prästgården, järnvägsstationen, missionsförsamlingen, lanthandeln, de lokala partiföreningarna och landsfiskalen med mera - det fanns täckning för verksamheterna. Människornas behov styrde uppkomsten, men också utvecklingen med de nedlagda stationerna, de hopslagna församlingarna, den stängda lanthandeln och så vidare. På något vis finns det kvar i dag, i nya former, ofta på de större orterna. Det har omvandlats efter människornas och tidens behov. Det är lätt att fly in i drömmen om hur det en gång var, att önska tillbaka det gamla och trygga - det är många gånger lättare än att se möjligheterna i det nya. Förändras inte strukturerna efter människorna kastas pengar i sjön. Därmed inte sagt att byskolans saga är all - men kvaliteten och kostnaden måste prövas. I det gör kommunpolitikerna rätt. Det är utbildningskvalitet och skattepengar som det ska handla om i första hand - inte nostalgi. I lördags- och måndagstidningarna har det på nyhetsplats uppmärksammats att somliga byskolor eventuellt är nedläggningshotade på grund av ett vikande elevantal. Just nu håller det på att utredas om hur en förändring kan komma till stånd. Helt naturligt väcker kommunens pågående utredning och tidningens artiklar reaktioner. Att den högst ansvarige utbildningspolitikern - Mats Hugosson (C) - inte är imponerad över att VT tar upp riskerna som kalkyleras i utredningen, innan utredningen presenterats i sin helhet, är mycket tydligt i de kommentarer som han gjort på VT:s webbforum. Det mest bekväma för Hugosson vore naturligtvis att tidningen rättade sig efter hans pipa och inte yppade ett ljud förrän kommunpolitikerna ska ta beslut i ärendet strax efter valet. I sin iver sätta sig över den fria pressen ger sig nu Centerpartiets starke man på tidningens journalistiska ambition som just går ut på att uppmärksamma läsekretsen på vad som eventuellt är i görningen i en uppenbarligen mycket brännande fråga. Det är klart anmärkningsvärt. Att Hugosson dessutom vill mörka vad utredningen håller på att diskutera gör saken ännu mer
pinsam. Förhoppningsvis kommer utredningen att föreslå förändringar som framgent kan kombinera god utbildningskvalitet och utbildning på så många orter som möjligt och till ett rimligt pris. För visst ska en levande landsbygd eftersträvas. Men lika lite som att fri press stavas politikerstyrning, lika lite stavas levande landsbygd enbart byskola.