Högt i tak även i svåra frågor

Jimmie ÅkessonFoto: Scanpix

Jimmie ÅkessonFoto: Scanpix

Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

Västervik2011-08-26 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Efter terrorattentaten i Norge rusade många bedömare iväg och spådde en nedgång eller till och med ras för Sverigedemokraterna i opinionen. Varför? Jo för att Anders Breivik motiverade sina brott genom att stå för kulturkonservatism, motstånd mot mångkultur och islam bland annat. Att han dessutom varit medlem i Sverigedemokraternas systerparti i Norge - Fremskrittspartiet - förstärkte bilden, menade många.

I det korta perspektivet kan vi nu se att stödet för Sverigedemokraterna i stället har ökat i flera av de mätningar som presenterats efter sommaren. I Novus mätning som publicerades i TV4 i går gick partiet marginellt fram (med 0,2 procentenheter) till 5,6 procent, i Demoskops och YouGovs mätningar som presenterats tidigare i månaden har partiet ökat till 7,8 (+0,4) respektive 7,7 (+0,5). Endast i Sifos augustimätning har partiet backat - från 6,8 till 6,0 procentenheter.

Av mätningarna att döma verkar det vara så att Jimmie Åkesson lyckats behålla sitt partis förtroende och till och med gå framåt genom att markera mot det politiska våldet och samtidigt kritisera andra politiker för att försöka ta politiska poänger på tragedin. Givetvis kan det handla om andra frågor också, men utan tvekan har diskussionerna efter händelserna i Norge tagit stor plats i media.

För delar av tyckaretablissemanget var det med andra ord ingen lyckad taktik att sammanblanda äpplen och päron. Att kritisera multikulturalismen är inte detsamma som att sluta upp bakom Breivik. Definitivt inte. Att kritiskt diskutera multikultur behöver för den delen heller inte per definition innebära att man är sverigedemokrat. När politiker och debattörer talar om att värna demokratin, då gäller det att ha högt i tak, även när det gäller multikultur, invandring och religioner, annars ljuder det tämligen falskt.