Högersosse blir ekonomisk talesman

Den klassiska bilden av Socialdemokraternas partitopp är en statsminister som balanserar mellan en vänsterinriktad LO-ordförande och en högerinriktad ekonomisk talesperson.

Håkan Juholt och Tommy Waidelich.Foto: Scanpix

Håkan Juholt och Tommy Waidelich.Foto: Scanpix

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Västervik2011-04-01 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Socialdemokratiska finansministrar har ofta fått lägga stor energi på att argumentera emot socialiseringsromantiker ur de egna leden. Vem minns inte Kjell-Olof Feldts kamp mot vänstervindarna?

Juholt tycks ha följt det beprövade receptet då han valde Tommy Waidelich till ekonomisk talesperson. Med tanke på att Waidelich suttit antingen i riksdag eller europaparlamentet sedan 1994 måste han vara en baddare på att hålla låg profil. Få utanför partiet känner igen hans namn.

På onsdagsmorgonen intervjuades Tommy Waidelich i SR P1. Waidelich gav inte intryck av att vara någon socialdemokratisk traditionalist. Snarare lät den nye talespersonen som en högersosse. Det förvånade säkert många som trodde på en mer genomgripande vänstersväng

Waidelich erkände utan krumbukter att han och hans familj köpt hushållstjänster redan innan RUT-avdragen. Även om han inte ville ge några säkra löften om RUT:s framtid sa han att en ny viktig sektor av företag etablerats och att dessa var värda att värna. När det gällde Socialdemokraternas tidigare politik sa Waidelich att han var helt på det klara med att denna ratats av väljarna. Som exempel nämnde han boendeskatter, där det finns ett tydligt nej från väljarkåren.

Lyssnarna fick känslan av att Waidelich lade skulden på den tidigare politiken hos samarbetspartierna V och Mp. Han underströk att Socialdemokraterna hållit sig till överenskommelserna med dessa partier. Men tillade sedan att Socialdemokraterna måste stå för en politik som var företagar- och tillväxtvänlig. En känga till vartdera av samarbetspartierna med andra ord.

Waidelich blir med stor sannolikhet en tillgång för Socialdemokraterna. Väljarna har ju i två val i rad gått till höger. Framförallt på grund av att de underkänt Socialdemokraternas ekonomiska politik. Det är således helt rätt av Juholt att utse en högersosse till ekonomisk talesperson. Waidelich står åsiktsmässigt nära de väljare som lämnat rörelsen för att rösta på Anders Borg i de två senaste valen. Han borde därför ha en rimlig chans att vinna tillbaka några av dem.

Media har redan börjat kommentera Waidelichs chanser att stå upp mot Anders Borg i en debatt om ekonomin. Innan han kan gå in i den fajten måste Waidelich dock strida mot sina egna. Socialdemokraterna håller på att omforma sin politik. Och för att Waidelich ska ha en chans mot Borg måste han företräda en politik som väljarna kan tro på. Där ligger nykomlingens tuffaste utmaning. Vänstervindarna är åter starka i S.