Hellre generell än specifik äldrevård

I går presenterades regeringens och Sveriges kommuner och landsting, SKL, sin överenskommelse kring satsningen på de äldre med störst vårdbehov. Med mer trygghet, valfrihet och delaktighet vill regeringen och SKL värna om värdighet i vården. Även om det inte bara är de mest sjuka äldre som behöver bättre omsorg är satsningen inriktad på den specifika gruppen.

I går vid presentationen av satsningen på sjuka äldre.Foto: Scanpix

I går vid presentationen av satsningen på sjuka äldre.Foto: Scanpix

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Västervik2011-12-16 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Under de kommande åren satsas 4,3 miljarder kronor. Pengar som kommer att gå till att stimulera de kommuner och landsting som kan visa upp goda resultat. En viktig åtgärd, men den stora finansiella satsningen borde kunna fördelas bättre.

Det är svårt att se skogen för alla träd. Om alla insatser tilldelas specifika ändamål, då har vi snart bara en massa riktade insatser som gör hjälpen snårig och svårmanövrerad.

Socialminister Göran Hägglund (KD) kallade under presskonferensen satsningsområdet för "okänd terräng som justeras löpande". Ärligheten kring ovetskapen visar på sund medvetenhet om människans ofullkomlighet. Det är något som krävs för en bättre äldreomsorg.

Det är förvisso stora bättringsbehov som ska mättas. Därför är erfarenhets- och kunskapsutbyte centralt, menar äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm. Hon har rest landet runt för att genom personligt utbyte få veta mer om hur äldreomsorgen fungerar. Ett viktigt arbete i sig. Den mänskliga kontakten och mötet med verkligheten är nödvändig för all utveckling.

Lyhördheten var ett centralt tema för torsdagens överenskommelse. Men slår man då dövörat till när andra än "rätt målgrupp" talar? För att äldres inflytande och påverkan verkligen ska kunna leda till mer värdighet i vården är det väl bäst att lyssna på samtligas talan.

Anders Knape, ordförande för SKL, visade bilden av ett lyckligt äldre par som åker flakmoped. En färgstark och något naiv bild där Knape passade på att sätta Sveriges stigande antal äldre i samband med bilden av en bättre svensk välfärd. Måhända stämmer liknelsen, men i stället för att klappa oss på axeln över välfärdsbygget bör vi fortsätta förbättra. Ett område som bör utredas är personalfrågan. Under torsdagsförmiddagens öppna utfrågning i riksdagen exemplifierades med att enkom 500 sjuksköterskor med specialistutbildning arbetar i äldrevården. Det är ett litet antal på en sådan omfattande, ständigt växande, verksamhet.

Precis som äldreminister Maria Larsson uttryckte det så behöver äldreomsorgen finnas där när man behöver den. Men den får därför inte tas för given. Äldrevård är ett ständigt aktuellt utvecklingsområde som rör oss alla. Men om allt blir prioriterat i småhögar genom riktade satsningar resulterar det förmodligen snarare i att inget blir prioriterat.

För att värna svensk välfärdsframgång i äldreomsorgen är det bäst att ta det generella före det specifika och lyssna till samtliga. Det vore att satsa på mer värdighet i vården.

Läs mer om