Frågetecknen är många när det gäller den svagaste regeringen som bildas på decennier. Miljöpartiet har på punkt efter punkt fått vika sig för den socialdemokratiska järnviljan, allt inför fredagens regeringsförklaring. Det blir en förbifart i Stockholm, nya ubåtar och nya Jas Gripen. Allt i strid emot miljöpartistiska vallöften och tongivande röster, som det tidigare språkröret Birger Schlaug, konstaterar uppgivet på sin blogg att hans parti böjt sig för makten.
En av de märkligaste uppgörelserna gäller emellertid energipolitiken, som presenterades i onsdags. MP får inte heller igenom sina krav på att avveckla två kärnkraftsreaktorer under mandatperioden. Ändå tycktes de båda språkrören märkvärdigt lyckliga över uppgörelsen med Socialdemokraterna. Hur kan det komma sig?
Sant är att det inte föreslås några nedläggningar av kärnreaktorer. Däremot ska det bli dyrare att driva dem. Säkerhetskraven på kärnkraftverken skärps och kärnavfallsavgifterna höjs. Vattenfalls planer på nya kärnkraftsreaktorer ska dessutom slopas. MP menar att konsekvensen av besluten innebär att landets fyra äldsta reaktorer får svårt att överleva. Två av dem finner man i Ringhals, de andra i Oskarshamn.
Stefan Löfvens (S) hållning är betydligt mer återhållsam och han söker sin vana trogen blocköverskridande samtal. Mikael Damberg (S) fyller i att hans parti minsann inte tänker avveckla några kärnkraftverk. Hur energibolagen i sin tur förvaltar sina företag och reagerar på besluten är deras ensak (DN 1/10).
Må så vara, men att blunda så för konsekvenserna av sin politik är inte seriöst.
Svenskt Näringsliv menar att följden av uppgörelsen blir att landet snart är beroende av (rysk (!) reds. anm.) gas och många har redan varnat för att det blir ett förödande slag mot industrin. Eon, som är delägare i landets samtliga kärnkraftverk, vill inte kommentera det hela så länge beskeden från de tilltänkta regeringspartierna är så motstridiga. De får stöd av Alliansen.
Jan Björklund (FP) kallar överenskommelsen för en ”rödgrön härdsmälta” och de borgerliga kräver att de båda partierna blir tydliga med sina avsikter för kärnkraften, innan det kan bli tal om några blocköverskridande samtal. Kommer man ens så långt, så ska samtalen ha sin utgångspunkt från den avgående regeringens energiuppgörelse från 2010. Alltså den uppgörelse som till skillnad från den löfvenska banande vägen för fler reaktorer.
Nästan fyra av tio länsbor lade i riksdagsvalet sin röst på Socialdemokraterna. Just nu ser väljarnas vilja ut att äventyra hundratals arbetstillfällen i Oskarshamn och i förlängningen industriföretagen i Tjust.
Måtte oppositionen hindra regeringen Löfven.