De som följt förhandsdiskussionerna har noterat att Mikaela Valtersson, som nu är riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för partiet, har haft stort stöd. I Dagens Nyheter den 23 mars skrev 20 framstående miljöpartister med vice talman Ulf Holm i spetsen en lång argumentation för Fridolin och Valtersson som nya språkrör. Fridolin blev nominerad av valberedningen men inte Valtersson. I stället steg Åsa Romson fram i rampljuset.
Men säg den miljöpartikongress som är förutsägbar. Allt kan fortfarande hända. Tjusts egen Akko Karlsson kommer trots valberedningens val att kandidera och Valtersson ska överväga en fortsatt kandidatur och lämna besked om hur hon ställer sig till det inom kort. Förhoppningsvis bestämmer hon sig för att kandidera - Valtersson är en tung motkandidat till Åsa Romson. Framförallt vore det ett sundhetstecken om Miljöpartiet fortsätter på den inslagna vägen med öppenhet i valen ända fram till att kongressombuden ska rösta. Inte minst kommer det att signalera något annat än det maktlösa röstboskap som samstämmigt röstade för Juholt på S-kongressen i fredags.
Miljöpartiet gjorde ett bra val i höstas - det bästa resultatet hittills. Bilden av att gröna idéer är på framgång bekräftades ute i Europa när den tyska delstaten Baden-Württemberg höll val i helgen. För första gången sedan kriget tappade kristdemokratiska CDU sin majoritet och för det liberala FDP var valet en katastrof. I stället vände sig delstatens tämligen borgerliga väljarkår till De grönas Winfried Kretschmann som dock i ideologiska termer numera beskrivs som värdekonservativ. De gröna fick omkring 25 procent i valet, vilket var en enorm framgång.
Liksom alla andra valresultat går det att diskutera anledningar och förklaringar till ett visst utslag. Utan tvekan lär det som just nu sker i Japan ha påverkat väljarna i Baden-Württemberg i grön riktning. Och i takt med att förbundskansler Angela Merkel börjat vackla om sin inställning till den tyska kärnkraften har hon samtidigt givit skeptikerna ett erkännande.
I Stuttgart, som är huvudstad i Baden-Württemberg, har de borgerliga partierna dessutom inlett ett bygge av en ny järnvägstation. Detta har vållat starka protester från bland annat konservativa väljare som ogillar förändringar i kulturmiljön och vill värna de gamla byggnaderna. Det finns ett, sällan särskilt tydligt eller öppet erkänt, konservativt drag i somliga delar av den gröna rörelsen. Det handlar om förvaltarskap, värnandet av kulturmiljöer och försiktighet och skepsis när det gäller storskaliga lösningar - som kärnkraften kan ses som ett exempel på. Detta har blivit en symbolfråga som jämte kärnkraften bidragit starkt till att bygga upp framgången för de gröna.
Även om liberala och konservativa väljare kan lockas av ett grönt budskap i en del sakfrågor finns det mycket som talar emot i form av regleringar, kvotering, viljan att styra människors privatliv och inte minst den starka och tämligen onyanserade tillväxtkritik som frodas inom den gröna rörelsen - åtminstone här i Sverige.
Till skillnad från Socialdemokraterna är inte valet av nya MP-ledare framtvingat av dåliga valresultat. Här är det en paragraf i partistadgan som talar. I slutet av maj får vi reda på vilka som efterträder Maria Wetterstrand och Peter Eriksson som språkrör - något stort skifte av politisk inriktning lär dock inte vara i sikte.