Något sådant har däremot aldrig hörts ur esternas skönsjungande halsar. Tvärtom blir man som svensk nästan generad då esterna berättar om allt som Sverige gjort för dem.
I ärlighetens namn var det framförallt Gustav II Adolf och Karl XI som skapade goda ting i Estland. Och eftersom vi moderna svenskar inte kan ta ansvar för vad dessa herrar gjorde mot skåningar och danskar bör vi kanske heller inte ta åt oss äran för vad de gjorde för esterna.
I dag kommer Estlands president på statsbesök till Sverige. Inte som en hemkallad ståthållare, utan som svenske kungens jämlike, statschef för ett fritt folk. Visiten sammanfaller i tiden med tjugoårsminnet av de dramatiska dagar i januari 1991, när sovjetmakten tog till våld i Vilnius och Riga och det tycktes stå och väga mellan förlängt sovjetiskt förtryck och en fortsatt väg framåt mot frihet.
Den besökande Presidenten heter Toomas Hendrik Ilves. Han har levt större delen av sitt liv i USA, och kan sägas representera den grupp exilester som spelat stor roll för landets integration i väst. Ilves tid som president har inte varit händelselös. 2007 vållade flytten av en soldatstaty från en rondell till en kyrkogård problem med relationen till Ryssland. Förutom att arrangera kravaller i den ryska minoriteten inledde ryssarna världens första cyberkrig. Esterna vann och använde sina nyvunna e-krigskunskaper ett år senare då man hjälpte Georgien mot samma typ av anfall.
Nu är Moskva argt för att de tycker att det ser ut som om också östra stranden av floden Narva kommit med den estniska euron.
Den ryska ledningen tycks ta alla chanser för att trycka ned sina grannar. Därför är det självklart att den estniske presidenten lagt stor vikt vid landets relation till EU och NATO.
Det är också på den här punkten som Sveriges relation med Estland är svårbegriplig. Åtminstone från den estniska horisonten. Sverige ligger numer långt inne i NATO-land, deltar i organisationens övningar och insatser, men är inte formell medlem. Däremot har Sverige antagit en solidaritetsförklaring som inte kan tolkas på annat sätt än att vi är beredda att stödja Estland vid en konflikt.
Frågan är om Sverige är särskilt pålitligt. Det finns det just nu en riksdagsmajoritet som kanske är emot att Sverige samarbetar med andra demokratier i försvarsfrågor. Utfallet beror på var Socialdemokraterna egentligen står. De tycks vara oeniga inbördes.
En sak är säker. Östersjöområdet skulle vara säkrare om de baltiska staternas suveränitet vore starkare skyddad. Det är naturligtvis glädjande att USA och Polen enligt Wikileaks är beredda att försvara Estland. Men även Finland och Sverige borde ha en självklar roll. Kanske är det något som diskuteras under statsbesöket.