Den svenska folkhälsopolitiken framstår härvidlag i en internationell jämförelse som ett anakronistiskt förmynderi, en enträgen ideologisk vägspärr från Sveriges mörka paternalistiska förflutna, sprungen ur radikala idéer som löntagarfonder gräddade med vämjeligt fjäsk för Sovjet.
Vi pratar ofta om vitsen med av att äta och dricka närproducerat av hänsyn till miljön och den svenska landsbygden. Det är bra. Men varför inte utvidga den målsättningen till att även innefatta gårdsförsäljning?
Lyckligtvis har Moderaterna och Centerpartiet varit pådrivande i en utredning om tillåtelse av gårdsförsäljning som senaste året passerat socialdepartementet. Den är nu klar och en remiss redo att skickas ut. Allt beror nu på hur Kristdemokraterna och Folkpartiet, som tidigare tvekat, till slut ställer sig. Skulle man komma överens, kan en proposition dock komma i fråga tidigast om något år, heter det i ett försiktigt besked från socialdepartementets ansvarig, barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).
Larssons vacklande i denna principiellt viktiga fråga är bekymmersamt och rimmar mycket illa med de frihetliga betoningar Kristdemokraterna gjort under senare åren, med tal om "poltikens gränser" och deviser om att förbjuda förbud.
Blickar man utåt framstår vi i Sverige som fullständigt marginaliserade i den här frågan, vilket tydligt illustrerar förbudets oegentlighet. Sveriges klimat erbjuder en unik flora av frukter och bär som under århundraden bidragit till att utveckla ett rikt och särpräglat svenskt dryckesutbud. De dryckesvaror som tillverkas här är nog så anslående som de som framställs hos europeiska konkurrenter. Här finns en stor utvecklingspotential. En potential som tyvärr hålls tillbaka på grund av Sveriges enfaldiga tradition av stirrig överdramatisering i växelverkan med beskäftig förbudsiver, tillsammans med en rekordhög straffbeskattning.
Det är hög tid att svenska vingårdar och svensk bryggerinäring ges samma villkor som sina utländska kollegor nere på kontinenten. Det måste till en förändring av denna rudimentära begränsning av näringsfriheten. En hävning av förbudet skulle bidra positivt till svensk landsbygd och svensk småföretagsamhet, samt skapa en friare marknad med många nya arbetstillfällen. Därtill skulle en normalisering av den barocka svenska alkohollagstiftningen medföra förbättrad livskvalitet för alla genom ökad tillgänglighet av vår rika mat- och dryckeskultur. Allt annat kränker vad som borde vara en grundläggande, självklar konsumenträtt.
Ta bort förbudet mot gårdsförsäljning nu.