Under ett antal år har denna fråga stötts och blötts. För vissa har den blivit en symbol för hur Systembolagets försäljningsmonopol lägger en blöt filt över en spirande bransch som kan ge nya jobb i landet. För andra är det rädslan för konsekvenserna av ökad tillgänglighet till alkohol som leder till tvärsäkra förkastanden av blotta tanken på annat än monopol.
För de flesta ligger nog uppfattningen om frågans vikt och nödvändighet någonstans mitt emellan de båda extremerna. Det är knappast så att denna fråga enskilt kommer att leda till kraftigt ökad alkoholkonsumtion. Snarare är det fråga om en förändring på marginalen som i viss mån mjukar upp ett lite stelt monopol. Det stora problemet med tillgängligheten är och förblir att stora mängder lågprisdricka smugglas in i landet och säljs okontrollerat genom informella kanaler. I takt med att den svenska kronan stärkts mot exempelvis den krisdrabbade euron så är det troligt att denna trafik kommer att öka. Det blir helt enkelt billigare än att handla via Systembolaget.
Gårdsförsäljning är dock också något av en symbol när det kommer till den pågående satsningen på Sverige som matland. Under en rad av år har vi i landet konsekvent försökt lyfta anseendet för och kunskapen om svensk matkultur. I den sfären är exempelvis lokalproducerat öl eller vin till de lokala delikatesserna en naturlig del av måltiden. Som ett led i arbetet med att höja statusen på svensk mat är frågan om gårdsförsäljning därmed inte helt oviktig då en del av poängen är att man inte bara skall äta på plats utan köpa med sig hem.
Det har varit lite av en ödets ironi att många svenskar gjort resor efter matupplevelser till kontinenten eller våra grannländer. Samtidigt som få har hittat till våra högkvalitativa produkter på hemmaplan.
Enligt förslaget skall producenterna även få sälja produkter som är likvärdiga de egna. Det är en åtgärd för att möta kritik från EU-kommissionen om att gårdsförsäljningen skulle diskriminera produkter från andra EU-länder. Vilket det finska systemet som enbart strikt tillåter försäljning av egna produkter drabbats av. Eftersom Sverige i EU-sammanhang ständigt är klassens bror duktig tar naturligtvis vårt utredningsförslag hänsyn till Kommissionens synpunkter.
Omfattningen det kommer att röra sig om kan nog starkt ifrågasättas. Det verkar trots allt ganska långsökt att exempelvis en vingård på Gotland genast skulle vilja sälja sina franska eller italienska konkurrenters produkter. Men är det den typen av öppningar och nya grepp som krävs för att svenskar och utlänningar skall hitta tillbaka till isterband, halstrad Harr eller spettekaka, så är det nog värt det.