Den som vill vara rolig kan säga att valspråket "För Sverige - i tiden" därmed har fått en ny innebörd. Men samtidigt är händelsen på allvar intressant därför att den är ytterligare ett tecken på en betydande förändring i Sveriges politiska liv. Socialdemokraternas idédebatt hamnar allt längre ifrån den politiska verkligheten.
Man kan knappast ha mycket idéer om samtiden om man ser avskaffandet av den konstitutionella monarkin som en viktig politisk fråga. Särskilt inte när monarkin sedan länge fråntagits all politisk makt. Torekovskompromissen drevs fram av just Socialdemokraterna. Den innebar att de nådde sitt väsentliga mål. I och med 1974 års grundlag har regenten ingen politisk makt.
Socialdemokraterna borde vara stolta och nöjda över att de genomförde en konstitutionell förändring som stärkte demokratin, samtidigt som det bevarade en omtyckt och för den nationella sammanhållningen viktig institution. Men i stället väljer deras idétidskrift att delta i en kampanj som dels är moraliskt tveksam, dels stöter bort snarare än engagerar vanliga människor.
Ser man till folkets förtroende är det nämligen inte kungahuset som är i otakt med tiden. Förtroendemätningarna som SOM-institutet i Göteborg genomförde 2012 visar att kungen, trots förtalskampanjerna mot honom, fortfarande har förtroendesiffror som politikerna bara kan drömma om. Kronprinsessan Victoria har de högsta förtroendesiffrorna SOM-institutet någonsin uppmätt för en person i Sverige.
Kungahuset står således starkt. Däremot verkar Socialdemokraterna ha fastnat på historiskt låga förtroendesiffror. Och det är kanske inte så konstigt när man på ett ovärdigt sätt engagerar sig i icke-frågor. Tala om att inte vara med sin tid.
Tidskriften Tiden var länge en ärevördig institution inom arbetarrörelsen. Den grundades redan 1908 och har genom åren präglats av seriös debatt på hög nivå. Inte sällan var det i Tiden idéerna formades som sedan kom att omsättas i verklig politik. Skillnaden var förstås att Socialdemokratin då var en rörelse i tiden. Inom arbetarrörelsen fanns verklighetsförankringen och motivationen att föra en saklig debatt på hög nivå. Många gamla socialdemokrater lär skaka på huvudet när de ser vilken nivå tidskriften Tiden ligger på i dag.
Visst är det märkligt. En tusenårig institution som monarkin har lyckats att anpassa sig till tiden och fungerar i dag bättre än någonsin. Men Socialdemokratin, som för bara en halv mansålder sedan sågs som det modernas ljusbärare, klarar i dag inte att finna sin roll.