Finland + Sverige = sant

Traditionen bjuder att Finlands president alltid gör sitt första statsbesök i Sverige. Så gjorde också nyvalde Sauli Niinistö, som förra veckan gästade Sverige.

Finlands ambassadör ger en mottagning i residenset för presidentparet och kungaparet. Gruppbild: Från vänster: Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, Jenni Haukio, Finlands president Sauli Niinistö, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Carl Philip. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Finlands ambassadör ger en mottagning i residenset för presidentparet och kungaparet. Gruppbild: Från vänster: Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, Jenni Haukio, Finlands president Sauli Niinistö, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Carl Philip. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Västervik2012-04-23 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

I ett tal på handelshögskolan i Stockholm sa Niinistö att "Finland och Sverige har mycket att tacka varandra för. Den västeuropeiska civilisationen kom till Finland via den svenska kronan och kyrkan."

Vidare innebar splittringen av riket 1809, enligt presidenten, inget egentligt avbrott av den gemensamma historien.

"... till och med som en autonom del av det ryska kejsardömet kunde Finland bevara sina nära och förtroendefulla relationer till Sverige. Sveriges lag och institutioner kvarstod också efter rikssprängningen, och de kom att utgöra grunden för Finlands starka utveckling som en separat helhet."

I Sverige är vi väldigt ovana vid att höra någon säga att gamla traditioner och institutioner är av godo. Och vi är särskilt ovana vid att höra någon säga det om just svenska sådana.

I skolan får vi lära oss att vi fick frihet via liberala reformer som kom från England. Samt social trygghet från Socialdemokratin som kom från bland annat Tyskland.

Men Sverige och Finland kunde uppvisa embryon till sin blivande särart innan vare sig Karl Marx eller John Stuart Mill var födda.

De nordiska samhällena utmärks egentligen varken av socialism eller av liberalism. Visst har dessa influenser funnits och spelat roll. Men den nordiska demokratin och rättstaten har också starka och gamla rötter i det egna bondesamhället.

Vill man söka svaren bakom Sveriges och Finlands gemensamma egenarter när det gäller till exempel kvinnans jämställdhet, de relativt små sociala skillnaderna, det omfattande föreningslivet samt de välfungerande välfärdsstaterna bör man rimligtvis leta i den egna historien.

Ett stalltips är att den nordiska betoningen på rättstat, avsaknaden av feodalsamhälle samt lutherdomens betoning av ärlighet och arbete har spelat roll. Men det kan naturligtvis ha funnits andra faktorer som vi ännu inte förstått betydelsen av.

Vi som bor i de nordiska länderna har nästan en skyldighet att lära oss mer om hur våra samhällen vuxit fram. Det finns många länder där man ser oss som goda exempel. Inte minst är det många nya stater som tittar på de nordiska länderna när det gäller frihet från korruption. Det är om något en civilisation som är värd att sprida.

Hursomhelst innebär relationen mellan Sverige och Finland inte bara att vi har samma styrkor. Vi brottas också med samma problem. President Niinistö nämnde ungdomsarbetslösheten, finansieringen av välfärden, och säkerheten i Barentsregionen samt i Östersjön.

Det saknas inte utmaningar. Men de är lite lättare att bära när man vet att man kan ta stöd av en granne som inte bara delar ens historia, utan också värderingar och mål.

Läs mer om