Faslig debatt

Debatten om FAS 3 handlar inte så mycket om sakfrågor som om partipolitisk positionering. De rödgröna klagar högljutt på alla förändringar Alliansen genomfört. Men samtidigt har de ingen egen politik att presentera.

En glad socialdemokrat, Ylva Johansson, som tillsammans med sina partikollegor, Vänsterpartiet,  Sverigedemokraterna och Miljöpartiet vann Fas3-omröstningen i riksdagen i torsdags.Foto: Scanpix

En glad socialdemokrat, Ylva Johansson, som tillsammans med sina partikollegor, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet vann Fas3-omröstningen i riksdagen i torsdags.Foto: Scanpix

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Västervik2011-06-13 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Opposition i en demokrati kan inte bara handla om att vara emot allt som majoriteten beslutar. Det bör också innefatta att man ställer upp egna motförslag.

Det verkar som om oppositionen vill göra arbetslöshets- och socialförsäkringar till en kommande valfråga. Då måste de i god tid formulera en egen politik. I väntan på det är det Alliansen som i praktiken bedriver opposition på sig själv.

Socialförsäkringssystemen omarbetas kontinuerligt. Men det är framförallt modifieringar som resultat av hur reformerna fungerar i verkligheten. Inte ett resultat av ett ideologiskt tryck från oppositionen.

När Alliansregeringen tillträde tog de snabba grepp som syftade till att få ut fler människor i arbete. Det var inte deras alldeles egna idé. Redan under Göran Perssons tid hade flera socialdemokratiska företrädare uttryckt att överutnyttjandet av till exempel sjukpension hade nått en ohållbar nivå.

Den socialdemokratiska regeringen insåg behovet av en ny socialförsäkringspolitik. Men de var politiskt bakbundna av sina egna medlemmar och försökte få valet 2006 att handla om andra frågor. Det kostade dem regeringsmakten, och man tycker att det borde ha lärt dem läxan att svenska folket var väl medvetna om hur systemet utnyttjades.

Sverigedemokraterna har inför FAS 3-debatten gjort en poäng i att de i frågan står nära Socialdemokraterna. Det är ganska rimligt eftersom Sverigedemokraterna försöker göra en grej av att vara folkhemmets försvarare.

Att Sverigedemokraterna samarbetar med Socialdemokraterna i frågor där de tycker likadant gör inte Socialdemokraterna till rasister. Lika lite som att Moderaterna skulle bli det då Sverigedemokraterna röstar som dem.

Men samtidigt visar den sverigedemokratiska omfamningen av det rödgröna förslaget att det inte är helt genomarbetat. Nya reformer av socialförsäkringarna får inte stanna vid en tillbakagång till något som inte fungerade.

Sverige är ett i grunden förändrat land. De oerhört generösa system som byggdes upp av tidigare generationer vilade på en förhärskande arbetsmoral som sprang ur den lutherska pietismen. Det är en värdegrund som inte längre är självklar. Förtroende och socialt kapital måste i det nya Sverige byggas på ett annat sätt. Förmodligen genom tilltro till rättvis behandling från domstolar av myndigheter.

Varken socialdemokrater eller sverigedemokrater kan vända klockan tillbaka. De måste svara på frågan hur vi får fram ett socialförsäkringssystem som kan vinna medborgarnas förtroende i framtiden.

Samarbetet mellan de rödgröna och SD ledde till att riksdagen kunde uppmana att inte skicka fler långtidsarbetslösa till FAS 3. Vad det betyder återstår att se.