Det vi ser nu i Europa med underskott, börsras och svagare valutor är resultatet av att politiker levt alldeles för länge som Harry Potter i en fantasivärld. Det är hög tid för många att komma tillbaka till verkligheten. På samma sätt som vanliga människors ekonomi måste gå ihop vid månadens slut måste Italiens, Spaniens, Greklands och alla andra statliga budgetar gå ihop. Medan det för medborgarna är omöjligt att leva över sina tillgångar tycks somliga finansministrar tro att det med hjälp av ett trollspö i ett parlament går att undgå de allra mest grundläggande av principer i en ekonomi. I det akuta läget i EU slår just nu Spara sönder sin spargris och ger till Slösa för att inte riskera grannsämjan och överspillningseffekter. Gott så. Men var är diskussionen om grundläggande systemfel när land efter land tillåts köra sin ekonomi i botten i en union som bygger på gemensamt ansvarstagande?
Nu sprider sig krisen i eurozonen från små ekonomier som Irland, Portugal och Grekland till betydligt större ekonomier. Hårt drabbade Italien är världens tionde största ekonomi och Spanien strax därefter är världens trettonde största, enligt IMF. Italien har en statsskuld som ligger på 120 procent av BNP vilket motsvarar 1800 miljarder. Samtidigt står landet och stampar på en tillväxttakt som är närmre noll procent. Situationen är allvarlig och påverkar Sverige i allra högsta grad. Den svenska kronan och Stockholmsbörsen har fallit senaste dagarna till följd av den ekonomiska oron. Finansmarknaderna litar helt enkelt inte på EU:s krishantering eftersom alldeles för många finansministrar fortfarande åker Hogwartsexpressen till sammanträdena.
I det djupaste av kriser, när det egna landet står på den statsfinansiella ruinens brant, satte krisdrabbade länder i veckan upp det häpnadsväckande målet att ha fortsatt underskott. Det enda rimliga är naturligtvis Sveriges hållning på samma möte där finansmarknadsminister Peter Norman menade att målet måste vara balans eller möjligen överskott. Bristen på ledarskap är påtaglig. EU-kommissionen föreslog för några veckor sedan en långtidsbudget på 1 025 miljarder euro, vilket är en provocerande ökning på 5 procent. Varför ska enskilda medlemsländer sluta åka runt på kvasten inne på Hogwarts och istället börja mätta mun efter matsäck när inte ens kommissionen är intresserad?
Alla som har sett TV-programmet Lyxfällan i TV3 vet att det aldrig är försent att lämna den ekonomiska fantasins värld. Nu krävs ett ledarskap från EU:s och många medlemsländers sida att kraftigt minska utgifterna, sätta upp en budget med överskott som mål och öka intäkterna med tillväxtfrämjande reformer. På längre sikt behövs en ny stabilitetspakt som förebygger att något liknande kan hända igen. Det krävs ledarskap.
Marknaden kan liknas vid ett stort djur som vi alla är beroende av för att kunna leva ett modernt liv med välstånd. Om du använder det på rätt sätt och är snäll mot det så ger det oss livsnödvändiga fördelar. I Europaparlamentet hängde nyligen stora vepor med budskapet: "Hur ska vi tygla marknaden?" med bild på en stor tiger. Det är anmärkningsvärt hur delar av EU vill skylla ifrån sig. Ingen har tänkt på att det är djurskötaren som kanske borde sluta förstöra för djuret.
I Harry Potters värld är Hogwarts skolans motto: "Kittla aldrig den drake som sover". På finansmarknaderna har draken nu tröttnat på underskotten, skulderna och oviljan att göra någonting åt det. Välkomna till verkligheten.