Enligt den ansvariga myndigheten är Energiutblick "en ny mötesplats för aktörer inom energibranschen med fokus på ett hållbart energisystem där ekonomi, miljö och trygghet lyfts fram både nationellt och internationellt."
Precis på det sättet lät de flesta föredragen. Där användes och blandades adjektiv som hållbart, marknadsanpassat, klimatsmart, tillväxtvänligt, energieffektivt, ekobaserat och framtidsoptimistiskt. Idealet var att våga satsa, och våga satsa stort. Staten hade till och med betalat en forskare för att räkna på nyttan av enorma vindkraftsparker uppe på luftflottor av zeppelinare.
Entusiasm, framtidstro och god vilja saknades inte. Om bara talarna använde de bestämda modeorden fick de rungande applåder.
Men om det var någonting som saknades i Göteborg under energikonferensen så var det eftertanken inför stora och viktiga utmaningar.
Det är nämligen inte så att alla mål som uttrycktes med vackra ord sammanfaller. Vi kommer inte att få högre tillväxt av att spara energi. Det globala klimathotet försvinner inte för att vi bygger fler vindkraftverk. En utbyggnad av vattenkraften inkräktar på den biologiska mångfalden.
Svårigheterna är många. Ofta måste vi välja mellan två onda ting. Och virrvarret av hot och möjligheter blir ännu mer komplicerat om vi tittar utanför det egna landet och ser att vi är en del av Europa och världen.
Väderberoende energiproduktion befriar oss inte från behovet av leveranser över gränserna, och risken för att energin påverkar klimatet.
Det påverkar vårt stöd till frihetens krafter när energin kommer från Ryssland eller Saudiarabien.
Sverige har redan gått miste om jobb, kunskap och skattepengar när inhemska företag tvingats lägga ned på grund av höga energipriser. I stället har produktionen flyttat till andra länder, där man eldar med kol, gas eller olja, och förmodligen ger katten i allt vad klimathot heter.
Tyskland, där man bestämt sig för att avveckla kärnkraften, har redan råkat in i svårigheter. Det visade sig att man måste skapa nya kraftnät som förstör miljön och under byggperioden bidrar med stora påfrestningar för klimatet. Dessutom blir man under vintrarna beroende av import från länder som använder fossila bränslen.
Klimathotet, ökande energipriser, konkurrens från nya industriländer, mineralkonflikter, samt omvärldens olika reaktioner sätter ett litet land som Sverige i en svår sits. Energipolitiken sätter ramarna för jobb, välfärd, miljö och säkerhet. Frågorna förtjänar att tas på allvar. Det går inte att blunda för utmaningarna och låtsas att allt löser sig med vindsnurror och lite floskler.