Just så var kung Carl XVI Gustafs jultal uppbyggt, men risken finns alltid att det traditionella juldagstalet blir allt för urvattnat och intetsägande med tanke på den balansakt det innebär att vara Sveriges kung. Är talet för blekt mullrar kritiker, sticker talet ut och kungen sätter ner foten i någon fråga mullrar samma kritiker.
Ett givet ämne i årets tal var självklart kronprinsessbröllopet i somras. Kungen tackade i talet för "den uppskattning och värme som har mött kronprinsessan och prins Daniel". Ja, vilken fantastisk glädjeyra som omgärdade det lyckliga paret. Det var ett historiskt bröllop på många sätt. Och säkert tårades till och med mången benhård republikanhängares annars så rationella ögon när prins Daniel höll sitt tal till sin nyblivna hustru. Genom bröllopet har kedjan, som vi kallar vårt kollektiva minne, fått en ny länk och bröllopet är ytterligare ett steg mot en ny generation Bernadotte.
Sveriges statsskick står stabilt, även om undersökningar i förmiddagstabloiderna gör gällande att många vill att kungen inom en överskådlig tid abdikerar till förmån för kronprinsessan. Men särskilt skakat blev inte svenska folket efter den mest överskattade påannonseringen av en skandalbok vars källor förefaller vara högst tveksamma. De flesta har varken förändrat sitt förtroende för kungen eller för vårt statsskick.
Kungens intresse och engagemang i miljö- och klimatfrågor fanns det utrymme för i talet, liksom drottningens och kungens strävan att fokusera barns och ungdomars situation och rättigheter.
I sin betraktelse av Sverige ser kungen strävandena, efter att göra universiteten här än mer internationellt gångbara, som viktiga delar i arbetet för hur Sverige kan bli mer konkurrenskraftigt. Han nämnde också i detta sammanhang sin resa till världsutställningen i Shanghai och han menar att det i Kina finns "ett stort intresse för vad Sverige och svenska företag står för: kvalitet, hållbar utveckling, ny miljöteknik och innovationer".
Iakttagelsen är ingalunda ny, men kungen pekar mot något som är väldigt viktigt att påminnas om. Att Sverige har konkurrensfördelar att utveckla och att vi är i behov av vår omvärld för att överleva - att exporten och innovationerna bygger svensk ekonomi stark.
Som avslutning på årets jultal läste kungen några rader skrivna av ärkebiskop Wejryd som är hämtade ur Drottning Silvias bönbok:
"Hjälp oss att bruka den livskraft du har lagt i din skapelse, så att vi blir förvaltare och inte förbrukare, uppbyggare och inte nedrivare."
Väl valda rader som manar till eftertanke för oss alla, inte minst viktigt i vårt snabbt föränderliga tidevarv.