Fredrik Reinfeldt kommer bland annat få besvara många frågor om de svenska soldaternas arbete. Deras resultat har imponerat på andra deltagande länder. Samarbetet med Nato fungerar väl och möjliggör att svenska resurser kan sättas in där de verkligen gör skillnad. När Nato bildades var organisationens främsta och egentligen enda uppgift att vara en motvikt mot sovjetiska maktsträvanden. Men efter att kalla kriget tog slut har Nato förändrats, och är i dag framförallt en samarbetsorganisation för konflikthantering och säkerhetsbyggande.
De liberala och demokratiska ländernas försvarsförbund har visat sig vara den enda organisation som haft resurser och vilja att utföra fredsframtvingande FN-uppdrag. Det var Nato som till slut gick in och satte stopp för det brutala kriget i Bosnien. 1999 agerade organisationen för att förhindra en liknande utveckling i Kosovo. I fjol hindrade Nato-flyg Mohammad Gaddafi från att bomba sitt eget folk.
Även Afghanistan måste än så länge räknas som en lyckad insats. Trots militära bakslag och politiska misstag har uppdraget lyckats över förväntan. Sedan talibanerna tvingades bort från makten har flera demokratiska val hållits, BNP har femdubblats, skolorna återöppnats och kvinnorna rättigheter förbättrats.
När Nato kommer upp i den svenska debatten pratar man väldigt sällan om det Nato som existerar i dag. I stället är det Nato så som det såg ut för 20 år sedan som diskuteras. Men frågan om Nato-medlemskap handlar inte längre om huruvida Sverige ska kunna vara neutralt vid en konflikt eller inte. Genom EU-fördraget har vi förbundit oss att hjälpa våra grannländer. Där står bland annat att EU-länder "ska handla gemensamt i en anda av solidaritet om en medlemsstat utsätts för en terroristattack eller drabbas av en naturkatastrof eller en katastrof som orsakas av människor. Unionen ska mobilisera alla instrument som står till dess förfogande, även de militära resurser som medlemsstaterna tillhandahåller".
I den svenska så kallade solidaritetsförklaringen från 2009 står det "Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat medlemsland eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas".
Det är de policybesluten som Fredrik Reinfeldt utgår ifrån då han representerar Sverige på Nato-mötet i Chicago. Och man måste erkänna att det känns alltmer konstigt att Sverige står utanför Nato. Det förefaller mest vara en rest från hur världen såg ut för 30 år sedan.