Efter valet

Förtroendegapet mellan statsministerkandidaterna ökar enligt en mätning som publicerades i Dagens Industri i går, samtidigt klargjorde Miljöpartiets Peter Eriksson att de rödgröna inte före valet kommer att presentera vad deras ”skatt på förmögna” kommer att innebära.

Västervik2010-08-24 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.
Opinionsmätningarna duggar tätt och det ska påpekas att man bör ta dem med en nypa salt. Opinionsmätningar är just mätningar - inga valresultat.
I valresultat finns inga felmarginaler, det finns det onekligen i opinionsmätningarna. Något alla mätningar i dagsläget dock visar är att de borgerliga är större än de rödgröna och att det enligt somliga experter "ointagliga" försprånget som vänsterpartierna hade tidigare under mandatperioden är intaget. Men när det gäller förtroendet för de respektive statsministerkandidaterna - Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M) - är siffrorna så pass tydliga att det inte råder någon tvekan om var merparten av svenskarnas förtroende finns. 63 procent känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt, endast 18 procent för Mona Sahlin. Under kommande veckor kommer både de rödgröna och de borgerliga att presentera sina gemensamma valplattformar. Somligt kommer att tydliggöras, annat att vara fortsatt undangömt. Trots vissa indikationer på att besked skulle komma innan valet redovisade Eriksson en ytterligare "sopa under mattan"-fråga när han blev intervjuad i Ekots partiledarutfrågning i går. Oppositionen har utlovat en "skatt på förmögna" som ska dra in fyra miljarder till statskassan. Hur den ska utformas och vilka dessa "förmögna" är har inte konkretiserats. Bekymmersamt nog för vänsterkartellen gav Eriksson beskedet att det inte blir något besked på dessa frågor förrän efter en eventuell rödgrön valvinst. En utredning ska då tillsättas och sen kommer domen. Oroväckande nog cirkulerar en del funderingar från miljöpartister kring vad denna skatt ska innebära, någon i ledargarnityret har föreslagit en ny skatt på konsumtion - vilket inte är helt klockrent, särskilt inte om skatten är tänkt att trycka till endast så kallat "förmögna". Det var dock förtjänstfullt att Eriksson tydligt kritiserade den gamla avskaffade förmögenhetsskatten för att den bidrog till att pengar försvann ur landet, var dålig ur småföretagarsynpunkt och att den innebar en dubbelbeskattning av fastigheter. Tyvärr är dock denna kritik ingen garanti för att den nya skatten kan slå lika illa åt andra håll (eller samma), för Miljöpartiet lär ju inte ensamma bestämma över hur denna skatt ska utformas. När frågornas svar utlovas till efter valet, då blir väljare självklart skeptiska och tveksamma. Ingen vill väl köpa grisen i säcken.