"Den stora hemligheten här är ju att vi inte vet. Vi kan sitta och spekulera. När det gäller andra länder så vet vi i allmänhet något och i bland vet vi ganska mycket, men vi ska vara ärliga och säga att här vet vi väldigt lite. Utan det handlar om spekulationer". Så inledde utrikesminister Carl Bildt sitt svar på frågan om vad som ligger bakom händelserna på Koreahalvön, när han intervjuades i Nyhetsmorgon i TV4 i går.
Nordkorea är en av världens hårdaste diktaturer och ett av de mest slutna länderna i världen, den bakgrunden gör inte situationen mer lättydd och mer förståelig. Men precis som Carl Bildt resonerade i fyran i går, så kan det mycket väl handla om en styrkedemonstration för att stärka landet internt. Det skulle också kunna vara attacker för att visa landets militära potential för omvärlden och kanske för att få igång samtal med USA och andra länder. Det förmodade tronskiftet på den kommunistiska tronen i Pyongyang kan vara en annan orsak.
Klart är att det som skedde i veckan inte är någon isolerad företeelse och inget att bagatellisera. Under innevarande år har nordkoreanerna redan visat sig på styva linan - en sydkoreansk korvett attackerades och besättningen fick sätta livet till och för en tid sedan skramlade landet återigen med sitt kärnvapenprogram.
Nord- och Sydkorea ligger fortfarande formellt i krig med varandra. Något fredsavtal efter Koreakriget 1950-53 har aldrig ingåtts mellan länderna - vapenvila råder.
Fortfarande bevakas gränsen mellan länderna stenhårt. Det är minst sagt spänt, inte bara som nu då det sker en attack eller "uppvisning" - utan varje dag, dygnet runt. Gränsen är således inte bara en skiljelinje mellan två länder - den kan mycket väl också utgöra gränsen mellan relativt lugn och fullt krig. Överträds den, smäller det.
Nordkorea är inte bara ett av världens mest slutna länder, det är också ett mycket fattigt land men som årligen satsar enorma summor på militären. Numerärt är den nordkoreanska armén större än den sydkoreanska och utvecklingen av kärnvapen framskrider i norr. Trots detta har inget land så mycket att förlora på ett upptrappat tonläge eller ett krig som Nordkorea.
Fördömanden av den nordkoreanska attacken har duggat tätt de senaste dygnen och Sydkorea har lovat kraftiga vedergällningar om attackerna upprepas och landet backas självklart upp av USA. Så vad ska världen ta sig till med den bångstyriga diktaturen? Ett fullt krig mellan Nord- och Sydkorea skulle vara en katastrof - inte bara för de inblandade länderna, människorna där och ländernas allierade. Å andra sidan är livet för miljontals människor i Nordkorea redan ett vardagligt helvete och Sydkoreas gränser måste respekteras även av grannen i norr.
Det som skedde med Sovjetunionen och det kommunistiska Östeuropa för omkring 20 år sedan var det få som kunde förutspå. Även om det är svårt att tänka tanken att något likande skulle kunna ske i Nordkorea, kan det vara värt att påminnas om det. Undrens tid var inte förbi 1989 och är det inte heller i dag.