I söndagens avsnitt av TV4-programmet "Hem till Tyringe" satt Gert Rundgren vid köksbordet med ångest och en klump i magen över att vara arbetslös. I juni var 465 000 svenskar eller 8,8 procent av arbetskraften arbetslösa, enligt SCB. Det var också den sjätte månaden i följd utan någon statistiskt säkerställd förändring för antalet eller andelen arbetslösa jämfört med föregående månad för ett år sedan. Ingenting händer och för ungdomarna är det ännu värre. Så många som 229 000 ungdomar eller 28,3 procent av landets 15-24 åringar är arbetslösa. Allt färre har ett jobb att gå till för att kunna försörja allt fler i en ekvation som till slut inte går ihop. Bakom alla siffror, statistik och kurvor döljer sig också i varje enskilt fall hjärtskärande berättelser och mänskliga tragedier för hundratusentals andra i samma situation som Gert i Tyringe. Därför är arbetslösheten det enskilt största och mest akuta samhällsproblemet för de politiska partierna att lösa redan nu.
Ingen behöver påminna partierna om den politiska sprängkraften i jobbfrågan. Den kostade Göran Persson valsegern 2006 mitt under brinnande högkonjunktur eftersom han vägrade att ta den på största allvar och den kostade Mona Sahlin segern 2010 eftersom hemläxan aldrig gjordes. Inför valet 2014 har nya moderaterna profilerat sig som det moderna arbetarpartiet medan socialdemokraterna letat sig tillbaka till sina rötter och hellre pratar sysselsättning än välfärd. Igår visade en ny Sifo-undersökning att socialdemokraterna vinner alltmer förtroende hos svenska folket när det gäller jobben och arbetslösheten. Siffrorna bör tas med en nypa salt eftersom regeringen ofta får bära skulden aktuella läget medan okända alternativ lätt förvandlas till önsketänkande. Stefan Löfvens utmaning är att i god tid lämna besked med en ny sammanhängande ekonomisk och arbetsmarknadspolitik. Därmed skulle han en gång för alla tagit tag i Perssons och Sahlins ogjorda hemläxor och bli den stora frälsaren som många av hans partivänner hoppas på. Istället råder tystnad. Snart är fler övertygade om att Estelle kommer att säga sina första ord före Stefan Löfven öppnar munnen i jobbfrågan.
Regeringens utmaning är att börja leva i verkligheten och ödmjukt erkänna att den höga arbetslösheten framförallt för unga är ett misslyckande. Väljarna är kloka nog att inse att inte Fredrik Reinfeldt ensam bär skulden för en ekonomisk kris som plågar hela Europa, men vill förmodligen veta att han tar frågan på betydligt större allvar än vad hans företrädare gjorde. Självkritik, ödmjukhet och en framåtsyftande agenda har belönats förr. Ibland är det lika viktigt att erkänna och se samhällsproblem som att faktiskt lösa dem. Under tiden fortsätter Gert i Tyringe att tillsammans med nästan en halv miljon andra svenskar söka jobb.