Den rättfärdiges väg är omgärdad på alla sidor

I dag får vi se den i sin helhet. Anders Borg presenterar höstbudgeten, eller det som är kvar av den. Regeringen har spenderat den senaste månaden med att i omgångar offentliggöra satsning efter satsning.

Finansminister Anders Borg (M).Foto: Scanpix

Finansminister Anders Borg (M).Foto: Scanpix

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Västervik2012-09-20 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Det är en taktik de stulit från Socialdemokraterna. Många minns att när S började med strategin att pö om pö "läcka" ut vilka områden som får pengar, då protesterade de borgerliga. De menade att ett sådant till mediespel tog bort något av seriositeten i en budget. Förmodligen hade de rätt. Men nu är småläckandet näst intill institutionaliserat. Och som politisk taktik verkar det fungera.

Alliansen har gått framåt i de senaste veckorna. Budgetpresentationerna ger medieutrymme, och oppositionen lyser med sin frånvaro alternativt sin splittring.

När det kommer till själva budgeten är dess mest utstickande karaktärsdrag att den är en satsande, och inte en sparande budget. Anders Borg är därvidlag ganska unik för att vara en europeisk finansminister. De flesta av hans kollegor tvingas presentera sina budgetar med gravallvarliga miner och med demonstranter skanderande utanför fönstren.

Statens finanser är välskötta men krisen sätter naturligtvis ändå ramar. De satsningar som görs är i regel små och ganska spridda. Ingen blir utan, men ingen lär å andra sidan bli helt nöjd. Socialdemokraterna kommer säga att regeringen satsar för lite på jobb, men själva mest förorda utbildningsplatser. Miljöpartiet kommer att säga Sverige halkat efter i miljöfrågor. Men Moderaterna kan svara att de gör satsningar på tåg och biogas som tidigare s-regeringar aldrig varit i närheten av.

Svenskt Näringsliv är ofta lika förutsägbara som den politiska oppositionen. De vill se ständigt lägre skatter och mindre snåriga regler på arbetsmarknaden. Det är en kritik som Borg ganska lätt kan slå ifrån sig. Bolagsskatten är sänkt, och Sverige har förbättrat sin plats i rankingen av företagsvänliga länder. Dessutom lär just företagarfrågor inte driva några moderata väljare bort från alliansen. Möjligen till Centern eller Kristdemokraterna, och det är ju i sådana fall bara bra för möjligheten att få fortsätta att regera efter 2014.

Värre att slå bort är kanske kritiken som kommer från de egna leden. En och en halv miljard mer till rättsväsendet är väl till exempel bra, men varför begås det inte färre brott? Varför är försvaret svagt nu när Moderaterna är största regeringsparti? Vidare kommer många väljare av den nymoderata sorten att fråga efter var arbetslinjen tog vägen.

Den rättfärdiges väg är omgärdad på alla sidor. Budgeten har ingen tydlig ideologisk slagssida och siktar inte på några snabba omställningar. Därför kommer den att kritiseras både från höger och vänster. Återstår att se vad svenska folket tycker. Ett tips är att de gillar lagom, vilket Borg verkar ha tagit fasta på.

Läs mer om