Det gick inte många dagar efter självmordsattacken förrän Morgan Johansson (S) lanserade en ny S-linje i frågan om signalspaning, på tvärs mot både det kollapsade rödgröna samarbetets inriktning och partikongressens beslut. Givetvis skapade Johanssons solospelande irritation i S-leden och det fick gruppledaren i riksdagen Sven-Erik Österberg att gå ut i media och svänga tillbaka.
Oavsett vad man anser om Johanssons utspel så sätter det fokus på frågan om vad politiken kan och vill göra för att motarbeta och förebygga nya brott av islamistiska extremister.
Härom behövs en diskussion och kanske längre fram också en omprövning av den hittills förda politiken. Dock bör en omprövning av "antiterrorismpolitiken" ske med fakta på bordet och inte i direkt anslutning till lördagens händelse. Det är viktigt att inte göra något panikartat.
Lika obegripliga som diverse S-utspel är, är det kompakta motståndet mot att hålla en riksdagsdebatt om våldsbejakande islamistisk extremism som Sverigedemokraterna begärde tidigare i veckan.
Vore SD:s begäran sprungen ur intet hade måhända motståndet mot en riksdagsdebatt i ärendet varit förståeligt. Däremot är det tämligen obegripligt att inte bejaka SD:s krav i dag. Dels med tanke på självmordsbombarens attack, dels med tanke på den Säpo-rapport som presenterades i går om just våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige.
"Jag är rädd för att det blir politiska övertoner i en sådan debatt som inte minskar risken för våld", säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra till TT och Socialdemokraternas Sven Erik Österberg menar att SD med debatten vill "spä på främlingsfientligheten". Vad är det för räddhågsna argument?
Det är inte bara de som varje dag finns i centrala Stockholm som oroas över att liknande dåd ska inträffa igen, det är en oro som delas av människor på många håll i vårt land och som är en del av en internationell oro. Kanske var självmordsbombaren Talmour Abdulwahabs mål att ta sig till Drottninggatan, Centralen eller till en centralt belägen tidningsredaktion i huvudstaden - än vet vi inte svaret på frågan, men det är inte helt osannolikt att planen var att skada fler än honom själv.
Statsministerns maning till lugn dagen efter dådet var helt riktig, precis som det är viktigt att ge polisen arbetsro att jobba vidare med fallet. Icke desto mindre är människor skakade av det som skett och många undrar hur det fortsatta arbetet för terrorbekämpning ska se ut.
Då är det inte konstruktivt att hindra en riksdagsdebatt i ärendet för att man helt uppenbart är rädda för Sverigedemokraternas åsikter. Den taktiken var inte lyckosam före valet och den lär inte fungera bättre nu efteråt.
Självklart bör fakta finnas på bordet innan beslut om förändringar kan fattas. Däremot bör det i sig inte hindra att riksdagen debatterar om hur man vill forma politiken som ska bekämpa den våldsbejakande islamistiska extremismen, både utifrån vad man tidigare haft för ståndpunkter, vad som hände i lördags och nämnda Säpo-rapport.