De tre små måste växa

Det är förvisso långt kvar till valet i september 2014, men för vissa partier måste krismedvetandet bli större. Det går inte att pulsa på som vanligt.

Maud Olofsson (C), Göran Hägglund (KD) och Jan Björklund (FP).Foto: Scanpix

Maud Olofsson (C), Göran Hägglund (KD) och Jan Björklund (FP).Foto: Scanpix

Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Västervik2011-06-08 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Nationaldagen bjöd inte bara på vackert väder, firande i stadsparken och tv-utsändning från firandet på Skansen i Stockholm. Nationaldagens Aftonbladet presenterade också en färsk opinionsmätning från United Minds som inte var någon god läsning för vänner av alliansregeringen.

Vänsterhalvan i svensk politik, med Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Västerpartiet blev i mätningen större än Alliansen. Detta trots att det stora partiet - Socialdemokraterna - inte presenterat särskilt mycket konkret politik och trots att det inte längre finns något organiserat samarbete partierna emellan.

I stället finner man anledningen till övertaget i att Miljöpartiet ökar kraftigt sedan förra mätningen  -  med 2,3 procentenheter - och stöds enligt United Minds av 11,2 procent av väljarna.

Troligen spelar två faktorer extra stor roll i detta, dels nyvalet av språkrör och dels att kärnkraftsdiskussionen är igång igen.

För Juholts socialdemokrater ser det lika uselt ut som i valet och för Ohlys vänsterparti går det trögt, enbart 4,7 procent stöder partiet.

Inget av blocken får ensam majoritet i mätningen. I ännu högre grad än i dagens parlamentariska läge skulle Sverigedemokraterna bli vågmästare med nästan åtta procent av väljarna bakom sig.

Trots att SD nu suttit i riksdagen sedan september har andra partier fortfarande svårt att hantera denna realitet. Det duger inte i längden. Dessutom måste partierna vara tydliga med att förklara för väljarna, i varje situation där det är nödvändigt, varför de inte avser samarbeta med det nya riksdagspartiet.

Alliansregeringen är inte starkare än sin svagaste länk. För Reinfeldts fyrpartikoalition går det inte särskilt bra i opinionen nu - och det är inte Moderaternas siffror som är problemet. Med ett eller två av de borgerliga partierna utanför riksdagen skulle det inte kunna bildas någon ny alliansregering.

Klart är - precis som det framstod i valet - att småpartierna är regerandets förlorare. Folkpartister, centerpartister och kristdemokrater kan givetvis gå hem på kammaren och beklaga detta faktum och gräma sig över att Reinfeldt och Moderaterna tar stort medialt utrymme. Eller så kan de börja utmana sig själva på att bli bättre frihetsvänner än vad Moderaterna är och vara effektivare på att nå ut med det budskapet. Sådant går att göra utan att måla fram Moderaterna som en motståndare.

Centerpartiet ligger i mätningen precis på 4 procent (oförändrat), Kristdemokraterna på 3,1 (-1,0) och Folkpartiet på 6,8 (+0,3). Det är inga roliga siffror för de tre mindre partierna i alliansen och värst är det givetvis för Centerpartiet och KD. Numera känns just låga siffror för C och KD dessvärre som något invant.

I nästa vecka hålls sista partiledardebatten i riksdagen för säsongen. Om en månad är det dags för Almedalsveckan. Dessutom håller KD riksting under första helgen i juli. Då har både C och KD ypperliga chanser till att ta initiativ och visa på sitt existensberättigande.

Medan Moderaterna är fullt upptagna med att vara det samhällsbärande partiet finns det alla möjligheter för såväl Folkpartiet, Centerpartiet som Kristdemokraterna att visa att de är frihetspartiet nummer ett och att borgerlig politik inte enbart stavas jobbskatteavdrag.