Därför internatskoledrev

Jan Guillous roman "Ondskan" från 1981 har både prisats som ett försvar av demokratiska värden och brännmärkts som en fascistoid hyllning till den starkes rätt.

Lundsbergs skolaFoto: Scanpix

Lundsbergs skolaFoto: Scanpix

Foto: Ulf Palm

Västervik2011-12-03 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Handlingen borde vara bekant för de flesta, särskilt efter den Oscarnominerade filmversionen från 2003: Erik Ponti skickas till internatskolan Stjärnsberg i Södermanland, där det råder ett brutalt system av "kamratuppfostran".

I Stjärnsberg ska läsaren se en spegelbild av det förljugna borgerliga samhället och de värderingar som det vilar på. Detta är naturligtvis strunt. Ondskan är inte desto mindre en utmärkt roman, som dock i orättvis hög grad har format den svenska bilden av internatskolor.

I Sverige finns det för närvarande tre så kallade riksinternat: Sigtunaskolan, Grennaskolan och Lundsbergs skola. Nu stormar det kring dessa.

Skolinspektionen riktade för några dagar sedan skarp kritik mot Lundsberg på grund av uppgifter om att kränkande behandling elever emellan florerar på skolan och att kränkningarna är en del av ett informellt kamratuppfostringssystem.

Mobbning är ett gissel och vuxenvärlden kan aldrig markera tydligt nog mot pennalism och översitteri. Att sådant tycks förekomma på Lundsberg är således lika bedrövligt som om det skulle hända någon annanstans. Men det är inte heller mer bedrövligt än om det skulle hända någon annanstans. I ljuset av detta är det svårt att inte tycka att det finns överdrivna tendenser i reaktionerna.

Vänsterpartiets skolpolitiska talesman Rossana Dinamarca kräver till exempel att regeringen omedelbart stänger ned Lundsberg. Och i går meddelade utbildningsminister Jan Björklund (FP) att han vill ändra regelverken för riksinternaten. I dag får riksinternaten högre skolpeng än andra skolor och de är dessutom undantagna från förbudet mot terminsavgifter. Problemet med Björklunds plötsliga politiska uppenbarelse är att dessa regler inte har ett dugg att göra med de oegentligheter som har avslöjats. Utspelet framstår mer som nyhetsdriven populism än något annat. Folk kräver att Lundsberg ska sättas åt, mindre viktigt för vad.

För det är inte svårt att se vad som egentligen ligger bakom den heliga vreden. Genuin omsorg om de drabbade eleverna och berättigad avsky blandas med en rejäl dos nidbilder av internatskolevärlden och en mytisk överklass. Hade det bara handlat om missförhållandena i sig hade man nog talat mer om att det begås i snitt tio brott om dagen i Malmös mestadels kommunala skolor, enligt Sveriges Radios granskning från början på november.

Lundsberg har högre skolpeng och rätt att ta ut avgifter helt enkelt därför att internatverksamhet är dyrt att bedriva. Och det borde inte råda tvekan om att det finns behov av internatskolor i Sverige, inte minst för barn vars föräldrar bor utomlands.

Att Lundsberg domineras av barn till de högre sociala skikten är ingen hemlighet. Men det i sig kan knappast vara en anledning att stänga skolan.

Läs mer om