Men det grundläggande problemet kvarstår. SAAB Automobile sålde inte tillräckligt med bilar för att betala sina räkningar. Att företaget kunde fortsätta så länge som det gjorde berodde framför allt på det goda varumärket.
Vad debatten borde handla om är inte hur vi ska undvika att svenska företag går i konkurs. Företag har sina livscyklar och finns inte för evigt. I stället bör vi diskutera hur vi kan organisera en ekonomi som tillåter företag att skapas, växa och försvinna, utan att det leder till långvarig arbetslöshet eller att bygder avfolkas.
I dag är Sverige väldigt beroende av ett litet antal storföretag. Det beror på att vi under flera årtionden förde en politik som utgick ifrån att mer och mer av ekonomin skulle bli offentlig, och att det därför inte behövdes några småföretag. De arbetsgivare som nu skulle ha kunnat ta emot före detta SAAB-anställda finns helt enkelt inte. De skattades ihjäl i sin linda.
Gamla misstag är svåra att rätta till. Men vi kan försöka att inte upprepa dem. Vill vi ha konkurrensutsatt exportindustri i Sverige måste vi skapa gynnsamma förutsättningar i form av bra infrastruktur, låga energikostnader, och rimliga regler för arbetsgivaransvar.
Vill vi att svenska företag ska ägas i Sverige, och inte i Kina eller USA, bör vi ha skatteregler som inte skrämmer bort dem som har stora förmögenheter eller som vill spara i kapital.
Om vi hoppas få hit skickliga ingenjörer och andra specialister bör vi vidare ha skatter som tillåter även löntagare att tjäna mycket pengar.
Till syvende och sist är god utbildning basen för att vara en konkurrenskraftig ekonomi på en global marknad. Det innebär inte bara att intresset för naturvetenskap, teknik och moderna språk måste växa bland skolelever. Det är lika viktigt att det finns goda yrkesutbildningar för ungdomar som för tillfället är trötta på skolbänken, men som gärna lär sig ett hantverks- eller industriyrke från grunden.
Med andra ord är det mer av arbetslinje som Sverige behöver.
Ett bra företagsklimat går att kombinera med trygghetssystem och med vår nordiska jämlikhetssträvan. Vi bör komma ihåg att allt det goda vi vill göra med samhället ytterst är beroende av att näringslivet kan skapa ett överskott.