Den 18 maj går schweizarna, som så många gånger förut, till folkomröstning. Denna gång gäller det huruvida man bör köpa 22 Jas Gripen eller inte. Även om de båda kamrarna röstade ja för ett köp i september förra året, lyckades oppositionen samla de 50 000 namnunderskrifter som krävs för folkomröstning med motiveringen att projektet blir för dyrt i förhållande till landets behov av ett förnyat stridsflyg. De schweiziska försvarsvännerna har dock medvind och de flesta tror att köpet kan bli av, även om beslutet är långt ifrån självklart.
Det är denna ovisshet som fått den svenske ambassadören i Schweiz, Per Thöresson, att agera. I ett hemligstämplat brev sänt till flertalet ministrar – däribland statsministern och utrikesministern – meddelar han att ambassaden gör sitt bästa för att lyfta bilden av Sverige i schweizisk media.
Ekot presenterade under gårdagen brevet som något av en försvarspolitisk skandal. Det passade fint med tanke på att Saab tidigare i veckan ertappats med att donera pengar till ja-sidan, som man förvisso fick tillbaka då det ansågs olämpligt. Dessutom menar man att regeringen nekat att man känt till ambassadens verksamhet, vilket fick konspiratoriska regeringskritiker att gnugga händerna av förtjusning.
Utrikesminister Carl Bildt (M), som för tillfället befinner sig på Island och främst kommenterat det hela via sociala medier, menar att det vore märkligt om regeringen inte hade för avsikt att lyfta svenskt stridsflyg. Däremot opponerar han sig mot att det är tal om något formellt kampanjarbete.
Den som läser brevet finner att det inte handlar om att blanda sig in i någon folkomröstning. Thöresson beskriver hur den schweiziske försvarsministern Ueli Maurer är tydlig med att omröstningen ska vinnas av schweizare och inga andra. Däremot finns det ett ömsesidigt intresse för regeringarna att lyfta partnerskapet mellan länderna i media, vilket lett till gemensamma aktiviteter som att svensk barnlitteratur ska lyftas under en konferens i Genève och att Maurer deltar i årets vasalopp.
Om Sverige ska utveckla egna vapensystem är vapenindustrin beroende av exportframgångar och samarbeten med andra länder – då blir lobbyverksamheten en viktig del av arbetet, så som det alltid är när någon önskar sälja något till en annan.
Det är dock långt ifrån detsamma som att delta aktivt i själva valrörelsen och så länge det inte är tal om några mutor eller olagligheter finns ingenting besynnerligt med ambassadens ambition att främja de svensk-schweiziska relationerna. Det är tvärtom en del av dess vardagliga verksamhet att marknadsföra landet och inte minst värna svenska intressen – ett sådant är Gripen.
Därför framstår den luftiga schweizerost som utgör turerna kring ambassadens brev mest som ett försök att mätta några sällsynt skandalhungrande magar.