Sverige måste bli mer kritiskt och mindre naivt gällande utrikesplacering av inrikespengar. Och alltid skydda de som hjälper till i kampen mot korruption.
I samband med nyheten intervjuades biståndsminister Gunilla Carlsson (M) i P1. Hon var kritisk till Swedfunds agerande och önskade bättre rutiner gällande anonymitetsskyddet. Men regeringen bör mer än bara önska sig förbättring.
Det är inte första gången Swedfund får kritik för sitt agerande i samband med investeringar. 2009 gick mejeriet Swedmilk, med Swedfund som näst största ägare, i konkurs. Fattiga bönder i Makedonien grundlurades. Första gången ingen gång, nåja. Men nu när det blir andra gången torde det sannerligen vara en gång för mycket.
Den 1 januari 2010 infördes en transparensgaranti för det svenska utvecklingssamarbetet. Den innebär att allmänna handlingar och all offentlig information om bistånd tillgängliggörs på webbplatsen Openaid.se som Utrikesdepartementet (UD) i samarbete med Sida skapat.
Garantin bäddar för god insyn både inför, under och uppföljning efter biståndsmedel betalats ut. "Ökad transparens ska underlätta ansvarsutkrävande och motverka korruption", skriver UD. Men efterlevs detta verkligen när Swedfund gör en sådan fadäs?
Förtroendet för Sida är uppenbarligen inte lika stort från alla sidor, när Swedfund tar saken i egna händer och lämnar ut tipsarens namn och kontaktuppgifter till den korruptionsanklagade fonden. Detta som i sin tur försätter källan i direkt fara.
Vad som bör göras är att gå till botten med problemet. Vem ansvarar och varför samarbetar man inte med Sida innan man gör ett sådant snedsteg som att lämna ut en källa som ska hållas anonym?
Rutiner i arbetet mot korruption måste till. Swedfund måste utnyttja det faktum att exempelvis Sida sitter på en stor mängd kunskap och erfarenhet. Samarbete mellan biståndsgivare är centralt för att motverka fortsatt huvudlöst beteende. Anonymitetsskydd är viktigt för att skydda de hjälpare som genom information ser till att biståndspengar inte slarvas bort.
Det är lätt att vara efterklok, men det får inte stanna där. Man lär av sina misstag, vilket måste ske genom samarbete organisationer emellan, stora som små. Dessutom med rutinmässig överblick och granskning från svenska regeringen. Låt oss därmed avstå snarare än bistå korruptionen.