Bakgrunden till lagändringen är flera uppmärksammade fall där äldre gifta par separerats mot sin vilja då en blivit sjuk. 2008 rapporterade Svenska Dagbladet om ett fall där Malmö kommun ville tvångsseparera ett par som varit gifta i 69 år. Fallet startade debatt, men var ingalunda unikt. Att äldre par tvingats bo isär då en blivit sjuk tycks tyvärr ha varit vanligt förekommande i Folkhemmet.
Det är nedslående att begrunda hur människor som levt länge tillsammans tvingats vara isär under den period då kanske kände sig som mest beroende av, och nära varandra. Hur mycket ångest och sorg har inte tillfogats äldre människor av nitiska kommunalbyråkrater?
Handläggarna som fattade beslut om att separera äldre par handlade dock inte av ondska. De följde gällande regelverk. Dessa var i sin sprungna ur lagar som formats i riksdagen av de rådande politiska ideologierna. Det är därför i de politiska ideologierna som man ska söka efter orsaken till att vi i Sverige länge handlade orätt mot äldre.
När staten och kommunerna byggde upp trygghetssystem och välfärdsinstitutioner dominerade ideologier som var skeptiska mot civila gemenskaper som familj och släkt. För socialdemokratiska politiker stod familjen i vägen för upprättandet av nya kollektiva gemenskaper. Kommunen skulle ta över mycket det ansvar och den omsorg som innan låg hos familjen. Barn skulle vara på dagis, och gamla på hemmet. För liberaler var familjen också problematisk. Den hindrade individens frihet. Framförallt var den dålig för kvinnor som ansågs sitta fast i patriarkala strukturer.
I ett samhälle som dominerades av ideologier som ogillade familjer byggdes medborgarservicen på ett sätt som inte tog hänsyn till att människor är beroende av sina familjer. I Sverige pratar vi fortfarande ofta om personer som om de vore öar, känslomässigt oberoende av sin omgivning. Det rimmar illa med den mänskliga naturen, där vi definierar oss själva genom våra nära relationer. Och där familjen anges som det stora glädjeämnet och tryggheten. Det är bara under en kort period mitt i livet som vi känner oss starka som individer och tycker att familj är mossigt. När vi är små eller gamla, då är det de nära relationerna som är det viktigaste.
Flera kommuner i Sverige har redan insett det orätta i att sära på gamla par. Därför har de frivilligt åtagit sig att garantera äldre möjligheten att bo samman. Regeringens lagförslag kommer förhoppningsvis tvinga resterande kommuner att följa exemplet.