Vi har tyvärr i Norden de senaste 20–30 åren sorgligt försummat att dra väsentliga fördelar av det nordiska samarbetet. Politikerna bör lära av näringslivet, som förstått utnyttja de nordiska likheterna.
Den salvan riktade nyligen historikern och samhällsdebattören Gunnar Wetterberg i en debatt i Stockholm under Östersjöfestivalen anordnad av Utrikespolitiska institutet. Wetterberg lanserade i en bok för några år sedan tanken på en nordisk förbundsstat, med andra ord en andra Kalmarunion (1397–1523). Folkopinionen i de nordiska länderna är försiktigt positiv till denna tanke. Men de nordiska regeringarna har inte oväntat sett det som ett intressant debattinlägg, men inte mer.
Gunnar Wetterbergs åsikt får dock stöd i en skrift med titeln ”Hur tar vi oss vidare?” som fredspristagaren och förre presidenten Martti Ahtisaari och diplomaten och ministern Jaakko Iloniemi för fram i ett samtal om nordisk politik. De bägge tunga finländska företrädarna menar också att nordiska politiker av alla kategorier inte lyckats utnyttja det politiska kapital som nordisk samverkan ger. Inte heller förmådde Norden maximalt dra nytta av president Obamas inbjudan till Vita huset av de nordiska regeringscheferna. Det blev en PR-träff men inte mycket mer.
Ahtisaari och Iloniemi menar vidare att Sveriges vilja att driva på det nordiska är helt avgörande. Övriga länder är småpojkar jämfört med Sverige, anser kanske något överraskande dessa två respekterade finländska företrädare.
Gunnar Wetterberg manade nordiska politiker att kopiera de samarbetsformer som nordiskt näringsliv varit framgångsrika med. Regelverken och lagstiftningen inom bland annat arbetsmarknad måste ses över.
Nästa år är Sverige ordförandeland i det nordiska samarbetet. I det svenska ordförandeprogrammet finns fokusområdena jämlikhetspolitik, konkurrenskraft, digitalisering och modernisering. Vi hade tidigare en nordisk minister i Kristina Persson med en ”egen” statssekreterare.
Norden- och framtidsministern fick lämna regeringen. Utrikesminister Margot Wallström har nu också de nordiska frågorna med stöd av kabinettssekreterare Annika Söder. Frågan är om dessa upptagna kvinnor hinner ägna Nordenfrågorna särskild uppmärksamhet.
På ett seminarium på Södra teatern i Stockholm mötte ekoredaktionens utrikeskorrespondenter allmänheten. Och här fanns ekots nordiska korrar.
Thella Johnson i Helsingfors (hon slutar i höst), Jens Möller, som bevakar Island och Norge, och Samuel Larsson (han slutar i höst) bevakar Danmark. Ekot bör ha en komplimang för bevakningen av grannländerna. En bevakning som lyssnarna mycket uppskattar.
En dam i publiken riktade en uppmaning till ekots chefer att de skulle ge de nordiska korrespondenterna ännu mer utrymme.
”Jag vill inte varje morgon vakna upp till rapporter från Washington DC om vad president Donald Trump gjorde i går!”