Tydligt ledarskap behövs

Politik2018-03-16 11:37
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Felaktigt agerande kan förekomma i alla organisationer. Det är hur de felande individerna och organisationens företrädare förhåller sig till felen som avslöjar organisationens karaktär.

Mest spektakulärt i Uppdrag Gransknings första program är Harald Hjalmarssons (M) genanta lögner kring att han raderat information i offentliga handlingar. Lyfter man blicken och betraktar den senaste tidens nyheter ser man problematiska mönster hos både Hjalmarsson och kommunledningen i stort.

Det har framkommit att Hjalmarsson spökskrivit ett yttrande från sjukhuschefen i flygplatsfrågan (VT 1/3). Han har även tillsammans med dåvarande kommundirektör tagit initiativ till en debattartikel från företagare i samma fråga (VT 8/3).

Problemet med detta agerande är att de viktiga gränserna mellan privat sektor, tjänstemän och politiker upplöses. Och att demokratiska processer döljs för medborgarna. Hjalmarsson får kritik för detta i kommunens utbredning. Men själv har han i sina kommentarer inte sett något problem med beteendet. Istället påstår han på debattplats att kommunens utredning friar honom (VT 14/3).

Det enda Hjalmarsson ångrar är att han förfalskat offentliga handlingar. Men även denna händelse förminskar han. Han talar återkommande om att det bara var några meningar han tog bort. Men utredningen är tydlig i sin kritik. Och pekar på att Hjalmarsson kan ha gjort sig skyldig till tjänstefel. Tjänstefel är inget litet misstag. Det är ett brott som återfinns i brottsbalken med böter och fängelse i straffskalan.

Hjalmarsson skulle kunna vara självkritisk kring sina ageranden. Och öppen med huruvida han gjort liknande saker vid andra tillfällen. Istället förminskar han allt och utmålar sig som ett offer för orättfärdig kritik.

Någon uttalad kritik från kommunledningen avseende spökskrivandet har varit svår att finna. Vidare anser inte kommunalråd Kronståhl (S) att förfalskning av allmänna handlingar och misstänkt tjänstefel har den dignitet att en anmälan behövs (VP 9/3). ”Kommunen har ingen juridisk skyldighet att anmäla”, är skyddet de hukar sig bakom. När inte kommunen går vidare med frågan gör istället Uppdrag Granskning en JO-anmälan. Det är genant för kommunen.

Kommunen var snabb med att påtala att den inte gjort något formellt fel. Trots att utredningen pekar ut flera olämpliga företeelser. Dessa har inte kommunledningen velat fokusera på. Först vill de titta på Uppdrag Gransknings två program, vilka kommunföreträdare vid flera tillfällen på förhand dömt ut som ”underhållning”.

Sammantaget talar vi om en kommun vars beslutsprocesser till viss del är dolda för medborgarna. Där makten är centrerad till ett fåtal personer. Där ledande politiker framför skäl till beslut, som vid närmare granskning inte stämmer med verkliga syften. Och där kommunens företrädare hittills endast bjudit på en serie underlåtelsesynder. När kommer självkritiken?

Det behövs ett etiskt, ansvarstagande och tydligt politiskt ledarskap i kommunen. Det verkar inte komma av sig självt.