Reformer som får vänta

Politik2016-08-11 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Om man vill få tag på en lägenhet i Stockholms innerstad bör man nu ha 16,5 års kötid. Det senaste året har kön för att få en bostad i Stockholm förlängts med två år (Svenska Dagbladet 9/8). Och även om situationen är värst i Stockholm är problemet med långa kötider för att få en bostad utbredd i landet.

På grund av en kraftigt reglerad bostadsmarknad har inte nybyggnationen av bostäder skett i den takt som behövts. Detta har lett till långa köer och en trög bostadsmarknad. De flesta hittar så småningom någonstans att bo, men få är nöjda med sin boendesituation. Att det finns höga trösklar för att flytta innebär att många ensamhushåll bor i villor medan det är svårt för barnfamiljer att få tag på en rymlig bostad.

Dagens Nyheter (9/8) har granskat bostadsmarknaden. I granskningen framkommer att det färdigställdes 24 836 bostäder förra året. Det tar i snitt tio år att bygga lägenhetshus i Sverige från att tjänstemän i kommunen tar fram detaljplan tills byggnaden är färdigställd. I 21 svenska kommuner med bostadsbrist byggdes inte en enda bostad förra året.

Statistik över hur stort folk bor i storstadsregionerna visar att i exempelvis Norra Sköndal, en bit utanför Stockholm, bor folk på i snitt 68,5 kvadratmeter per person. I Rinkebysvängen är snittet bara 17,8 kvadratmeter per person. Bengt Hansson, analytiker på Boverket, sätter fingret på en orsak till varför många bor kvar i villor trots att de egentligen vill flytta. Han menar att det har att göra med reavinstskatten som måste betalas på vinsten för villan.

Klart är att något måste till för att få till såväl en snabbare takt för bostadsbyggandet, som att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Men politikerna blundar för problemet.

Däremot har riksdagspolitikerna nyligen infört höga amorteringskrav för alla som lånar till en bostad, undantaget de som köper nybyggnation. Detta leder till ytterligare tröskeleffekter på bostadsmarknaden. Det innebär att man inte bara måste skatta för vinsten på sin tidigare bostad när man flyttar, man kommer också att behöva amortera en hög summa varje månad på sin nya bostad, vilket säkerligen kommer att innebära att folk drar sig ytterligare för att flytta. En generell ökning av amorterandet är en bra sak. Men det är något som ska avgöras mellan låntagaren och dennes bank.

Mycket tyder på att bostäder kommer att bli en valfråga då det är ett område Alliansen och Regeringen inte har kommit med någon bred överenskommelse. Bostadsbristen är på många håll akut och allt fler ställer sig i bostadskö samtidigt som kötiden för att få en bostad förlängs. Bostadssamtalen som pågick under våren nådde som bekant inte ända fram. Det innebär att välbehövliga reformer på bostadsmarknaden får vänta.