Förslaget om skärpta 3:12-regler, det vill säga regler för beskattning av fåmansföretag, levererades i november till regeringen av den tillsatta utredningen. Kritiken har varit kraftig. Till och med Miljöpartiet har sällat sig till protesterna, som går ut på att de nya reglerna är ytterligare ett slag mot mindre företag. Utredningen som tillsattes 2014 med syfte att förenkla ägarskiften mellan närstående har framförallt resulterat i förslag som skulle innebära stora nackdelar för mindre företag.
2015 utökade den rödgröna regeringen den redan pågående utredningen om ägarskifte till att även se över 3:12-reglerna. Målet var att öka skatteuttaget med nästan fem miljarder kronor per år. Resultatet blev då bland annat höjd skatt på utdelningar för företag som ägs av färre än fyra personer, så kallade fåmansbolag, samt sänkt tak för inkomst som får beskattas enligt dessa regler.
Finansminister Magdalena Andersson (S) medger att de hårdare reglerna blir ett allvarligt slag mot små och nystartade företag. Och det är här MP och andra kritiker menar att utredningen gått för långt, framförallt gällande skatten på utdelning och det kraftigt sänkta taket för beskattning.
MP var från början överens med S om att utredningens förslag skulle öka skatteuttaget, men inte fullt såhär mycket, menar partiets skattepolitiske talesperson Rasmus Ling. Därtill är Konjunkturinstitutet osäkert på om de nya regleringarna alls kan generera skatteintäkter i närheten av de fem miljarder som regeringen hoppas på.
På senare tid har MP fattat ett oväntat intresse för försvar av små företag. Utöver kritiken mot höjd skatt för fåmansbolag gick partiet för ett tag sedan ut med att skatterabatten bör sänkas för enmansföretag som anställer. Att det mindre regeringspartiet verkar vilja gynna företagande är definitivt välkommet, även om de konkreta förslagen kunde vara mer effektiva.
Vad MP kan göra åt förslaget om nya 3:12-regler återstår att se. Skulle de misslyckas, vilket inte vore förvånande, är det ett stort slag mot svenska företag och de jobbmöjligheter som skapas där. Och i förlängningen även skatteintäkterna.
Om de nya reglerna trots allt införs görs detta dessutom med vetskapen om att målet på fem miljarder i skatteuttag antagligen inte kommer att nås. Reglernas enda funktion blir att försvåra för människor att starta och driva företag. Regeringens girighet prioriteras framför ett gynnsamt företagsklimat. Men detta är trots allt ingen oväntad prioritering från regeringens sida.
Det enda som överraskar är att MP verkar ha tagit sitt förnuft till fånga. Återstår bara att se vad det är värt i praktiken. Kan MP verkligen få regeringen att dra tillbaka två dåliga förslag på kort tid?