Näringslivets förutsättningar är trots allt avgörande för befolkningstillväxten och enligt det statliga investeringsbolaget Almi, står sig kommunens företag väl i konkurrensen med övriga länet. Till exempel har företagen återhämtat sig snabbt från krisen och andelen konkurser minskade med hela 30 procent jämfört med föregående år, vilket kan jämföras med länsgenomsnittets fem. Dessutom finns i kommunen en tacksam blandning av små och medelstora företag samtidigt som bygden genomsyras av en entreprenöranda som saknar motsvarighet i närområdet.
På det hela taget har företagsklimatet förbättrats avsevärt sedan millennieskiftet men det är samtidigt bräckligt, vilket inte minst visar sig genom fjolårets stora varsel i Gamleby. Vid sidan om infrastrukturen är ett annat påträngande problem ålderdomen. Kommunens företagsledare är ålderstigna och en stor andel närmar sig pensionsåldern.
Bristen på unga entreprenörer är allvarlig eftersom det gör framtiden för investeringsvilligt kapital, själva företagarandan och därmed många av kommunens arbetstillfällen osäkra. Här ligger utmaningen inte bara i att uppmuntra unga att starta eget utan också i att utveckla samarbetet med Linköpings universitet för att säkerställa industriföretagens rekryteringsbehov och i förlängningen attrahera företagsamma namn till bygden.
Generationsskiftet i näringslivet har därför all anledning att bli en valfråga. Ty utan företagare blir knappast några arbetstillfällen gjorda och det parti som presenterar en övertygande strategi för hur nästa generations entreprenörer etablerar sig i Tjust, lär dessutom få en stor del av kommunens unga röster med sig till valurnan.