Vår vinklade verklighet

Redaktion. Nyhetsbyrån TT vid Slussen i Stockholm.

Redaktion. Nyhetsbyrån TT vid Slussen i Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Mikaels krönika2016-02-27 06:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Visst vinklar vi journalister. Men är det samma sak som att vi hittar på? Nej, absolut inte. Det låga förtroendet för många medier måste bero på något annat.

Mer än varannan svensk -– 60 procent – tror att journalister medvetet vinklar nyheter för att skapa en bild av verkligheten som de själva föredrar. Ännu fler – 73 procent – har uppfattningen att media vinklar innehåll för att få så många klick på sajterna som möjligt.

Siffrorna finns i en undersökning om förtroendet för medierna som jag skrev lite om förra veckan. Förtroendet kunde följdaktligen vara bättre. 65 procent har högt eller ganska högt förtoende för tv, radio och dagstidningar som VT. Kvällstidningarna är det bara tolv procent som litar på.

Hur är det då? Vinklar vi journalister? På den frågan vill jag svara både ja och nej.

Ja, självklart vinklar alla journalister sina texter, radio- eller tv-inslag. Det är en del av det journalistiska hantverket för att göra ett material tydligt och intresseväckande. Med "vinkla" menar jag då att lyfta fram ett intressant perspektiv och ha en tydlig ingång i materialet. Det är till stor del vinkeln som skiljer en journalistisk text från en uppsats eller vanligt referat.

Men nej, journalister vinklar inte nyheter för att skapa en egen bild av verkligheten. Absolut inte. Journalistik handlar om att skildra verkligheten, inte att förvränga den. Vinkeln ska locka till läsning och hjälpa till att göra verkligheten tydlig, ingenting annat.

Detta vågar jag påstå ganska bestämt efter 27 år på olika nyhetsredaktioner. Inte en enda gång har jag varit med om att någon journalist medvetet förtigit sanningen eller gett en felaktig bild av något som hänt. Självklart har jag, och olika kollegor, gjort fel många gånger, men aldrig medvetet eller med uppsåt.

Så långt tror jag att svaren i undersökningen till stor del beror på missförstånd. Att vinkla är ett vanligt begrepp på redaktioner, men har kanske en annan betydelse för många som inte är journalister. Med andra ord kvarstår frågan om det låga förtroendet. Vad beror det på?

Säkert många saker, tror jag. Allvarligast är nog när bilden vi i medierna ger skiljer sig från den verklighet som våra läsa läsare/ tittare/ lyssnare upplever. Så är det uppenbarligen ibland, även om det inte beror på någon medveten förvanskning. Ett exempel: Historiskt kan jag tänka mig att media ibland varit onödigt försiktiga när det gäller att skildra olika aspekter av invandringen, men i dag tycker jag att rapporteringen i stort är både saklig och relevant. Det är annars en vanlig kritik att vi skulle förtiga sanningen just i den frågan.

Däremot tror jag att vi ibland missar att ge bakgrund och sammanhang till olika saker som händer, oavsett område. Innan vi hunnit fördjupa oss, har det hänt något annat som kräver vår uppmärksamhet. Det gör att rapporteringen ibland kan upplevas som fragmentarisk och överdrivet dramatisk.

På VT har vi alltid ambitionen att göra både och. Vi ska både vara snabbast när det händer något – och sätta in nyheterna i sitt sammanhang och ge förklaringar. Det gäller oavsett vad som hänt eller vem det berör.