Inga nyheter är goda nyheter, säger man ibland. Men när beskedet om finansieringen av Gotlandsbåten drog ut på tiden var vi flera som anade oråd. I mitten av september gick vd Ralph Axelson ut och sade att det behövdes 30 miljoner kronor för att säkra trafiken nästa sommar, och sedan blev det. . . väldigt tyst.
I tisdags kom beslutet om att trafiken ställs in under nästa säsong. Företaget har inte fått in tillräckligt med pengar och har helt enkelt inte råd att köra färjan mellan Visby och Västervik. Det är tredje gången Gotlandsbåten ställer in färjetrafiken för en kommande sommar.
Nedläggningen betyder kanske inte jättemycket för Västerviks företag och butiker. Effekterna i somras var svåra att mäta, men verkar ha varit ganska små. Personal i besökningsnäringen har hört gäster "prata gotländska" under sommaren, men några siffror över nya besök och gästnätter finns inte. På Gotland har däremot trafiken bidragit till en tydlig ökning av besök och övernattningar, den gångna säsongen slog faktiskt rekord.
Indirekt är beslutet ändå mycket negativt också för oss. Att 60 000 personer reser till Gotland just från vår kommun skulle säkert få större effekt på sikt. Fler och fler skulle stanna till ett tag, upptäcka Västervik och kanske övernatta. Om några år skulle det kunna bli väldigt bra och betyda mycket.
Också psykologiskt är nedläggningen tråkig. Själv trodde jag att det var tredje gången gillt för Gotlandsbåten, efter de inställda säsongerna 2014 och 2015, men inte. Det tar ett tag att hämta sig från den besvikelsen.
Bakom nedläggningen ligger framför allt den hårda prispressen och konkurrensen från Destination Gotland. En biljett för bil och två passagerare som tidigare kostade 1500 kronor gick i somras att få för 595 kronor, drygt en tredjedel av det gamla priset. Trevligt för resenärerna, men knappast för företaget. Säkert bidrog också de knöliga avgångstiderna som gjorde resor över dagen omöjliga från Västervik.
Nu står hoppet till Destination Gotland som uttryckt intresse för att inleda trafik också till Västervik. Själv har jag trott att intresset mest varit ett spel för gallerierna för att pressa konkurrenten Gotlandsbåten, men jag har gärna fel på den punkten. Vi får se.
Donald Trumps valseger påverkar också oss i Västervik. Förhoppningsvis kommer de mest extrema förslagen att slipas bort av kloka rådgivare och i förhandlingar i kongressen, men säker ska man inte vara. Höjer USA importtullarna för utländska varor slår det direkt mot flera företag i Västervik. Ökad osäkerhet i vår omvärld drabbar förstås också Sverige.
Valet har beskrivits som (den vita) arbetar- och underklassens revolt mot eliten och etablissemanget i Washington. En lärdom jag tar med mig är att klyftorna i ett samhälle inte kan bli hur stora som helst. Det har ingenting med höger och vänster att göra, utan är en förutsättning för att ett samhälle ska hålla ihop på sikt.
Det är också viktigt att ta människors oro och känsla av utsatthet på allvar och inte avfärda den som ogrundad eller kanske fördomsfull. Det kommer nya val, också här i Sverige, och i bästa fall kan vi lära något av resultatet i USA.
Låt oss hoppas det. I så fall kan också en bedrövlig händelse leda till något gott.