Gör om och gör rätt

Hemligt. Det är bra att kommunen betonar att öppenhet är viktigt, men på Tjustgården har mörkläggningen redan lyckats.

Hemligt. Det är bra att kommunen betonar att öppenhet är viktigt, men på Tjustgården har mörkläggningen redan lyckats.

Foto: Ilkka Ranta

Mikaels krönika2016-04-02 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Både tjänstemän och politiker reagerade snabbt – och starkt – efter VT:s avslöjande om hur chefer i äldreomsorgen försökt tysta personalen på Tjustgården.

De lovar bot och bättring, och det är bra, men tyvärr är en del av skadan redan skedd.

Mats Hugosson (C) sade i en första kommentar att det inte får råda minsta tveksamhet kring meddelarfriheten för de anställda. Samtidigt begärde han en utredning om vad som egentligen hänt på Tjustgården. Kommunens HR-avdelning ska återkomma med ett svar.

HR-chefen Rickard Mårtensson lovar att kommunens chefer nu ska mediatränas. Utbildningen ska inte ge några ”inövade svar” utan syftar främst till en förståelse av hur viktig yttrandefriheten är. Mårtensson säger vidare att kursen var inplanerad sedan tidigare och ska genomföras under april.

HR-avdelning var också snabb med att lägga ut information på intranätet om vilka regler som gäller för personalen. Mårtenssom öppnar vidare för att introduktionen av nya chefer i kommunen kan ses över.

– Det ska vara tydligt att om någon medarbetare vill ha kontakt med media ska chefen aldrig ha någon synpunkt på, eller försöka förhindra, det, slår han fast i en viktig kommentar.

Kommunens snabba reaktion är både välkommen och nödvändig. Har det begåtts ett fel, måste det rättas till så fort som möjligt. Och att hindra personalen från att träffa journalistser och säga sin mening – det är verkligen fel.

Yttrandefrihet och meddelarfrihet är inte något särintresse för journalister, utan en grundlagsfäst rättighet och en avgörande del av demokratin. Den måste alla, anställda och chefer, naturligtvis känna till och respektera. Den ska sitta i ryggmärgen och vara lika självklar som rätten att rösta eller tro på vilken gud man vill. Eller inte tro.

Nu gäller det att kunskapen tränger verkligen tränger ut till samtliga chefer i Västerviks kommun. Och, förstås, att reglerna sedan efterlevs. Utbildning är en sak, hur kunskapen därefter förvaltas i praktiken är det riktigt viktiga.

Ska det komma något gott ur den här händelsen, är det kanske att öppenheten i kommunen generellt ökar i framtiden. Låt oss hoppas det.

I fallet med Tjustgården är skadan redan skedd. Chefernas agerande gjorde inte bara att det inbokade mötet ställdes in, utan har också lett till att personalen efter det inte velat prata med journalister. Det är inte så konstigt. Vem vill, vågar, göra det när man känner till hur negativ inställningen hos chefen är?

Därmed vet vi, och VT:s läsare, mindre om förhållandena på Tjustgården än vi annars skulle ha gjort. Det är allvarligt. I förlängningen tjänar alla – boende, anhöriga, anställda, medborgare – på största möjliga öppenhet.